Георги Богданов: Няма държава, която да предлага мярка неваксинираните учители да преподават от вкъщи


В разгара на четвъртата вълна: защо децата бяха затворени първи и ще се върнат ли скоро в училище? В студиото на „Денят започва“ темата коментира Георги Богданов, изпълнителен директор на Националната мрежа за децата.

Ние постоянно говорим с Министерството на образованието и здравеопазването, защото това, което се случва, е абсолютно недопустимо – да бъдат отворени ресторанти, но да бъдат затворени децата ни, заяви Богданов. Децата, особено българските, са изключително травмирани заради това, че са най-много затворени. Като гражданска организация настояваме, че училищата трябва да бъдат отворени. Трябва да бъдат взети някои конкретни политически решения, каза още той.

На първо място трябва да се даде ясен отговор на това дали учителското съсловие ще се ваксинира или не, при какви условия и защо продължава да има учители, които не са ваксинирани, а работят с нашите деца. Второ, има родители, които не искат да се правят изследвания на децата им за ковид, става дума за тези, които са с взимане на слюнка, неинвазивни. Има и родители, които искат децата им да се тестват и бъдат в една добра и защитена среда, заяви Богданов. По думите му хората са наплашени от всичко, което се случва, а кризата е абсолютно неуправляема по отношение на децата, затова МОН и МЗ трябва да направят ясен план.

Така, както вървят нещата с пандемията, ние ще бъдем затворени до няколко седмици. Това, което се прави с незатварянето на държавата е да се изчакат изборите. Малките деца поне трябва да бъдат пуснати да участват, защото на едно дете от 1 до 4 клас не може да му бъде задържано вниманието пред екрана така, както големите, заяви той.

Трябва да се дискутира как ще стане безопасна средата в училище и как да се осигури такава организация на работа, че да се осигури присъствено обучение за децата на тези родители, които нямат против децата им да бъдат тествани с неивазивни тестове.

Според Георги Богданов няма държава, която да предлага мярка неваксинираните учители да преподават от вкъщи

Аз не мога да си представя, че един учител ще си стои вкъщи, а 30 ученици ще стоят в клас само защото той не иска да се ваксинира, заяви Богданов./КРОСС/