„Газпром“ започна да пълни с газ пет хранилища в Европа

„Газпром“ одобри и започна да изпълнява плана си за пълнене с газ на пет европейски подземни хранилища през ноември, съобщиха от компанията. Определени са обемите и маршрутите за транспортиране.

По-рано компанията завърши пълненето на съоръженията си за подземните газохранилища в Русия, за да осигури непрекъснато снабдяване на вътрешния пазар през зимата, след което трябваше да започне да увеличава доставките в европейските си съоръжения. Президентът Владимир Путин издаде заповед за това. Очакваше се изпомпването да започне на 8 ноември.

Цените на природния газ в Европа се повишиха рязко през последните месеци. В началото на август фючърсите се търгуваха за 515 щатски долара за 1000 кубически метра, но до края на септември цената им се увеличи повече от два пъти и на 6 октомври достигна историческия връх от 1937 щатски долара. Всичко това увеличава цената на електроенергията за жителите на Европейския съюз.

Експертите смятат, че това се дължи на малкия капацитет за съхранение на континента, ограниченията в доставките от страна на доставчиците и голямото търсене на втечнен природен газ в Азия.

След заповедта на Путин за увеличаване на доставките, цената на газа в Европа започна да спада. Въпреки това котировките все още остават високи./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram