В СДВР е образувана преписка за нарушение на Каракачанов

В СДВР е образувана преписка по случая със снимката на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, на която се вижда, че той седи на пейка в парк, докато е в сила забрана за това, съобщи директорът на националната полиция Христо Терзийски по Нова телевизия.

Вицепремиерът бе заснет на пейка с друг мъж в парка пред Народния театър. Кадърът беше публикуван в групата „Забелязано в София“ във Фейсбук. 

Терзийски обяви, че към момента вицепремиерът все още не е глобен, защото било необходимо да се спазят определени процедури, по които да се докаже нарушението. От думите му стана ясно, че авторът на снимката трябва да отиде в СДВР, да разкаже кога точно е направен кадърът, за да може да се задвижи евентуалноадминистративнонаказателна процедура за налагане на глоба. Терзийски отрече да се прилага двоен аршин спрямо Каракачанов, защото е вицепремиер, и даде пример с културния министър Боил Банов, който бе глобен по снимка за това, че пуши в кабинета си. Тази глоба обаче бе наложена от РЗИ,  не от МВР.

На повторен въпрос дали ще има глоба за министъра на отбраната Терзийски каза: „Защо не“.

Самият Каракачанов обяви, че мястото, на което е заснет, е на метри от Министерство на отбраната и пейката е на входа на парка, извън неговите граници. „Тoй тaкa или инaчe нямa зaплaтa. Дa гo глoбят!“, кoмeнтирa прeмиeрът Бойко Борисов, след като уточни, че самият Каракачанов твърди, че е бил извън парка.

Към момента няма нужда от използването на армията в хода на извънредното положение и за спазването на противоепидимичните норми. Това каза главният секретар на МВР Ивайло Иванов по Би Ти Ви. Той дори допусна, че до нейно участие може и да не се стигне изобщо. „По мое мнение армията ще има роля едва, когато евентуално се стигне до вариант, в който има много заразени полицаи, и поради тази причина се налагат допълнителни сили“, обясни Иванов. Към момента има 29 полицаи, основно от София, заразени с коронавирус.

Участие на армията бе допуснато със закона за извънредното положение. От МО на няколко пъти обясниха, че са в готовност за включване, но за това трябва да има нарочен акт на правителството. Предварителните планове са, ако обстоятелствата наложат, армията да се включи като замести полиция и жандармерия при охрана на границата, допломатическите представителства, както и по някои КПП-та.

Ивайло Иванов обясни, че има рязко падане на нивото на битовата престъпност – спрямо същия период на миналата година има с 4800 престъпления по-малко. Голям спад има при битовите кражби – с 2800. Намаление има и при кражбите, грабежите, убийствата, измамите. Проявите на домашно насилие са се запазили на миналогодишното ниво, има само леко покачване – от 71 на 77 случая. 

Главният секретар на МВР обяви, че събота и неделя са били  два коренно различни дни. „В събота мислехме, че се прави напук на призивите на властите, но в неделя беше коренно различно. Има какво да се желае, но определено в неделя хората се вслушаха“, каза Иванов.

От началото на извънредното положение има издадени 2700 акта за налагане на глоби за неспазване на противоепедимичните мерки.

Само за изминалия уикенд съставените актове са около 290, от които 90 са за неносене на маски на обществени места, съобщи в „Денят започва“ на БНТ директорът на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев.

„Надяваме се, че за предстоящите Великденски празници хората ще се осъзнаят, че е необходимо да си останат по домовете си. В събота столичани не бяха много дисциплинирани. Вчера обаче ситуацията беше коренно различна. За Великден ние проведохме срещи с представители на Светия Синод и църковните настоятелства. СДВР ще има ангажимента да обезпечава обществения ред около църквите. Организацията в самите църкви е ангажимент на църквата. Няма пречка при поискване от страна на свещениците полицията да дадесъдействие. В прилежащите територии ще има засилено полицейско присъствие и ще предупреждаваме гражданите да спазват противоепидемичните мерки“, уточни гл. комисар Хаджиев.

„Ще положим максимални усилия да обособим КПП-та и да се опитаме да отделим потоците и да не допускаме струпване на хора“, поясни шефът на СДВР.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram