Възможно ли е изборите да бъдат отложени заради пандемията

0
1156
Парламентарни избори 2021#

Конституцията прави уместен въпроса Могат ли да се отложат изборите. В основния закон има хипотеза, която дава възможност изборите да бъдат проведени не през март, а през май месец. Според член 64, ал. 3 “избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното”, пише Свободна Европа.

Това на означава, че има възможност парламентарният вот да не бъде организиран в края на март. Според конституцията изборите се насрочват от президента. Т.е. Румен Радев има право да отложи датата за края на месец май.

“На мен ми се струва, че на никого не му се ще отлагане на изборите. Въпеки че в ситуацията с коронавируса изборът е нито едното, нито другото”, коментира Първан Симеонов. Според него, до какъвто и развой да се стигне, винаги ще има трактовки и в двата спектъра.

“Ако изборите бъдат отложени, ще се чуе мнение, че се ползва смъртта на хората за удължаване на властта. Ако не бъдат – че въпреки смъртта на хората изборите се оказват най-важното”, казва политологът.
Правителство и президент: Няма причина за отлагане

Свободна Европа потърси отговори от президенството, Министерския съвет и Централната избирателна комисия. На въпроса дали има основания в условия на пандемия да се мисли за евентуално отлагане на изборите, ако броят на заболелите се задържи на такива равнища до месец март, всички институции отговориха отрицателно.

    Никой не мисли за отлагане на изборите.
    Томислав Дончев, ГЕРБ

“Никой не мисли за отлагане на изборите”, отговори лаконично вицепремиерът Томислав Дончев, който отговаря в правителството за контактите с изборната администрация.


От прессекретариата на президента Румен Радев обясниха, че “президентът счита, че не се налага удължаване на пълномощията на настоящия парламент“.

“Държавният глава следи развитието на епидемичната обстановка и очаква изборната администрация своевременно да вземе всички необходими мерки за гарантиране на здравето и живота на българските граждани при провеждането на парламентарните избори”, казаха от президентството.
ЦИК: Официално “всичко е наред”. Неофициално “нищо не е наред”

Председателят на Централната избирателна комисия Александър Андреев коментира, че при провеждането на частнични избори през изминалите месеци са спазвани противоепидемични изисквания, които изборната администрация е получила като предписание от здравните власти. “Ще бъдат спазвани и при организацията на парламентарните избори и то стриктно”, каза Андреев.

Неофициално членове на ЦИК обаче обясниха пред Свободна Европа, че ситуацията далеч не е така безоблачна. На първо място, големият проблем пред комисията е сформирането на Секиционни и Районни избирателни комисии. Опасението е, че администрацията, която не е постоянна като ЦИК, просто няма да желае да участва в организацията на изборите. “Дори обаче да допуснем, че ще се намерят лоялни хора, готови да загърбят тревогите за здравето си – освен в деня на изборите, ние трябва да ги обучим и то по коренно различен начин от преди”, коментира неофициално член на ЦИК.

На предстоящите избори ще се гласува и с машини и 9600 устройства вече са поръчани. Това променя коренно обученията на членовете на Секционни комисии.

“Ако смятахме, че ще ги обучим онлайн, вече изобщо не смятаме така. Трябва да има непрестанни срещи на живо”, казват от ЦИК.

Затова отттам обмислят дали още сега, преди Коледа, да не поискат от здравните власти точни инструкции какво да правят и как да спазват противоепидемични мерки в настоящата ситуация.
Какво казват партиите

На този фон партиите официално твърдят, че ще се подготвят за изборите в тази ситуация. От пресцентъра на управляващата формация ГЕРБ заявиха, че “категорично не се допуска отлагане на изборите”.

“Ще се подготвим организационно, съобразявайки се с всички противоепидемични мерки”, казват от ГЕРБ.

Председателят на предизборния щаб на БСП Георги Свиленски каза пред Свободна Европа, че коронавирусът със сигурност ще затрудни много и партийните конференции за подреждане на кандидат-депутатските листи, и самото гласуване.

    Ще опитваме да правим каквото може онлайн, но не съм оптимист, ще бъде много трудно.
    Георги Свиленски, БСП

“Нямаме рецепта. Ще опитваме да правим каквото може онлайн, но не съм оптимист, ще бъде много трудно”, коментира той.

Според съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов в условията на COVID-19 провеждането на избори превърща вота в напълно непредвидим.

“Непредвидим ще е от набиране на изборна администрация, през партийни застъпници и главното – не може да се каже колко хора ще отидат до урните”, каза той. Затова трябва прецизно и обмислено да се насрочи датата на изборите, защото има опасност самата дата да заложи капани, смята той.

“Трябва датата на изборите и целият процес на подготовка да бъдат планирани така, че да се съвмести с планирането на противоепидемичните мерки и прилагането на евентуална ваксинация. Изобщо не е ясно дали има кой да го направи”, каза Иванов. Той напомни, че коалицията му отдавна е предложила проект за въвеждане на гласуване по пощата”

До редакционното приключване на текста ДПС не изпратиха отговори на поставените им въпроси.

19 минути