Войната във властта! Люта разправия между ИТН и ПП в парламента за парите за пътищата

Конфликтът между коалиционните партньори „Продължаваме промяната“ (ПП) и „Има такъв народ“ се изостря. След вчерашната нападка на лидера на ИТН Слави Трифонов спрямо премиера Кирил Петков сериозно напрежение се появи и тази сутрин в парламента.

Повод стана проекторешението за АПИ, което да позволи разплащане по спорни договори за поддръжка на републиканската пътна мрежа.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев – представител на ПП, обясни, че не е постъпил доклад от съответните комисии. Затова и точката отпадала от дневния ред. Това предизвика остра реакция от заместничката му и бивш председател на парламента от ИТН Ива Митева. Тя обяви с назидателен тон, че след като точката е в седмичната програма, тя трябва да се гледа, освен ако парламентът не гласува обратното. Митева призова най-сетне да започне да се спазва правилникът на Народното събрание.

В спора влязоха и още депутати от ИТН и ПП.

Председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов нападна ПП и БСП с цветисти реплики. Той ги обвини, че са бламирали нарочно заседание на бюджетната комисия по темата с АПИ вчера.

„Попаднахме в интересна ситуация, тази точка беше включена в дневния ред. Под това решение са се подписали ПП, ИТН и БСП – в момента изпадате в тежката шизофрения да сте предложили нещо и да не искате да го гласувате“, обърна се Йорданов към групата на ПП.

И продължи: „Не е хубаво да се излагаме по този начин. Има една поговорка – тарикат мъж не писка – ако човек се е прецакал и е мъж, държи, каквото ѝ да е сбъркал. Тъй като вие сте подкрепили това с подписите, дайте да го гласуваме, за да развържем ръцете на МРРБ. И за финал, ако обичате – вземете прочетете Конституцията и правилника, не е „Война и мир“. 

Председателят на парламентарната комисия по регионална политика Настимир Ананиев (от ПП) пък нарочно не внасял доклада от заседанието във вторник.

Според Милен Матеев от „Продължаваме промяната“ обаче има юридически проблем с решението за АПИ. Той поиска то да не се гледа от пленарна зала, преди да е минало през правната комисия.

В крайна сметка по предложение на Георги Свиленски от БСП се прие прекъсване на заседанието и свикване на извънреден Председателски съвет, за да спре публичната разправия.

Никола Минчев одобри това и даде 20 минути почивка.

След почивката, продължила повече от половина час, Никола Минчев предложи точката за проекторешението да бъде преместена в програмата за утре между блиц и редовния парламентарен контрол. Предложението му бе прието, като само по двама депутати от ГЕРБ и ДПС гласуваха „против“./Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram