ВМРО иска референдум за промени в конституцията и отпадане на номера в бюлетината

Референдум за промяна на конституцията, отпадане на номера в бюлетина, избори за кметове на населени места в население над 200 жители, а не 350, както е сега, а гласуването да е едновременно машинно и с хартиени бюлетини. Това са предложенията, които ВМРО внася преди второ четене на изборния кодекс.

Номерът от бюлетината трябва да отпадне. Това е стъпка към справяне с купения цигански и корпоративния вот, смятат воеводите.

От ВМРО предлагат в бюлетините да няма номера, а да се изписват само имената на партиите.

„За теми като образователен ценз да може обществото да се произнесе на референдум, а не само да се разгледат във ВНС“, даде пример Юлиан Ангелов за въпроси, които сега не могат да се раглеждат на референдум. Той добави на брифинг в парламента, че квадратчето „Не подкрепям никого“ не трябва да се брои при крайния резултат на местни избори.

Ангелов каза още, че ВМРО няма да подкрепят предложението на ГЕРБ 200 от депутатите във Великото народно събрание да се избират мажоритарно, което противоречи на конституцията, където е описано как се извършват изборите. Депутатът добави, че ще подкрепят да има и машинно гласуване, но подчерта, че трябва да остане възможността и за гласуване с хартиена бюлетина.

В прессъобщение на ВМРО се припомня, че Красимир Каракачанов настоява за образователен ценз за гласуване. “За нас това е един порочен кръг, който води до изкривяване на реалните резултати от изборите, но поради извратени неолиберални разбирания се смята за нарушаване на основни човешки права”, пише там. “Ето защо ние предлагаме да се премахне номера от бюлетините – един образован и грамотен избирател не би се затруднил да прочете пълното наименование на човека/партията/сдружението, за което/които иска да гласува, ако извършва информиран избор. Със сигурност няма как да избегнем конците, шаблоните и снимките в телефоните, както и десетките други престъпни практики, измислени от дилърите на гласове, но поне поставяме основата на дебат, от който полза има цялото общество, част от което от месеци е по площадите на протестите и иска „промяна на системата“”.

Създаването на кметство в населени места с над 200 жители дава много по-голяма възможност за пряко представителство на хората и отново има отношение към процесите по оптимизиране и демократизиране на регионите с фокус преодоляване на регионалния и демографски дисбаланс в България, смятат от ВМРО./offnews.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram