Висш съдия: Удариха ме с НАП и Списъка „Рашков“

Предупреждения от високопоставен магистрат да се оттегли от конкурс за съдия във Върховния административен съд (ВАС) и опит за саморазправа с него. Това обрисува в разговор с BIRD.BG бившия председател на Административен съд София-град (АССГ) – съдия Радостин Радков, след като беше потърсен за коментар, поради факта, че името му фигурира в “Списъка на Рашков” с магистрати, които не са декларирали имоти и сметки зад граница.

По думите му той е бил поставен в този списък без основания, вероятно злонамерено, за да се попречи на кариерното му развитие и да бъде “санкциониран”, защото не удовлетворявал желанията на овластени лица, докато е бил начело на АССГ.

Извън конкретния казус, думите на Радостин Радков свидетелстват за тежка намеса на овластени лица, вероятно представители на изпълнителната и законодателната власти във функционирането на съда и в кадровата политика на Висшия съдебен съвет (ВСС). Радков посочи “списъка с магистрати, които в нарушение на закона не са декларирали имоти и сметки зад граница” в много от случаите е средство за натиск и инструмент с който магистратите да бъдат държани в подчинение.

Той подчерта, че освен магистрите – нарушители, които са попаднали в този списък има още две категории. Първата били “наши хора”, които имат имоти и сметки в чужбина, подлежащи на деклариране, които не са декларирани, но тези магистрати удобно са били “пропуснати”, когато е бил изготвян списъка. Третата категория магистрати били лица, изпълнили задълженията си по Закона за съдебната власт (ЗСВ), но вкарани в този списък, за да бъдат репресирани поради една или друга причина.

Когато разговаряхме с Радостин Радков, подобно на други магистрати, той очакваше да бъде потърсен за коментар. Вероятно защото темата за имота му в Гърция съвсем не е нова. Бившият шеф на АССГ Радков е декларирал имот в Гърция – къща с двор в Аспровалта, още през 2015 г.

“Наши хора” липсват в “онзи списък”

Оказа се, че съдия Радков е направил собствено проучване във връзка със “списъка с магистрати, които в нарушение на закона не са декларирали имоти и сметки зад граница”, който беше наречен от негови колеги “онзи списък”.

Радостин Радков: Ако става въпрос за списъка, който ми е известен на мен, а не за нещо различно, би трябвало да е списък от 2018 г., и за който още тогава се заговори, че съществува. Аз не съм го виждал, но зная, че съществува някакъв списък. За този списък ли говорите?

Репортер на BIRD: Аз не зная от коя година е, но този или подобен списък беше коментиран от Бойко Рашков в качеството му на вътрешен министър.

Радостин Радков: Да, значи за един списък говорим. Списъкът беше изготвен, ако не се лъжа, когато главен прокурор беше Сотир Цацаров. Но може би да е било и по времето на Иван Гешев, не помня. Във връзка с вашето твърдение, че фигурирам в такъв списък ми бяха извършени поредица от проверки. Но на въпроса ви, зная за този списък и нямам имот, който е недеклариран. Аз има имот в чужбина, който е деклариран веднага – в сроковете, в които трябва да бъде деклариран. Не е някаква тайна какво имам и какво нямам, то фигурира в имуществената ми декларация. Имотът ми е малък двор с малка къща в Аспровалта – Северна Гърция. Придобит е 2014 г., средствата по сделката са преведени по банков път. Изцяло. В срока, в който съм длъжен по ЗСВ да го декларирам, тоест на следващата година, аз съм го декларирал. Доказателство за това е декларацията ми. Тя съществува на сайта на Сметната палата тогава. Отделно от това, в деня на сделката имотът е деклариран пред гръцките фискални власти. Данъците му се плащат всяка година. Отделно, това е декларирано пред НАП в България.

Декларация с Вх.№ Г1463/23.04.2015 е подадена пред Сметната палата, цената на придобиване е 277 285 лв.

За разлика от много свои колеги, Радков ясно декларира, че счита, че във връзка с този списък има множество нередности.

Радостин Радков: Много интересно е защо в списък на магистрати, които не са декларирали сметки и имоти в чужбина има лица, които не отговарят на критериите – визирам себе си. Лично мен този въпрос ме вълнува от години, но за съжаление нямам ресурси да си отговоря на въпроса защо фигурирам в списък, в който не трябва да фигурирам.

BIRD: Явно говорим явно за някакво подозрение? Вие подозирате, че този списък…
Натиск върху съдии чрез “онзи списък”

Радостин Радков: Аз не зная другите имена в списъка, но понеже на мен ми бяха извършвани проверки от прокуратура и от НАП и през цялото време се твърдеше, че проверките са във връзка с този списък, който така и не съм го видял с очите си, приемаме, че такъв списък има. От там нататък аз си задавам въпроса защо фигурирам в този списък при условия, че не съм лице, което е укрило и не е декларирало свой имот, където и да е било. Не само в чужбина. Аз го свързвам с това, че когато се появи този списък и започнаха тези проверки, при мен продължиха почти 3 години, много интересно съвпаднаха с момент, в който аз бях заявил участие конкурс за Върховния административен съд. Много интересно съвпаднаха с този период и поредица от журналистически публикации, които се основаваха пак на този същия списък. Даже един ваш колега с телевизионно предаване направи 3-4 предавания за моя сметка, с подобни твърдения, без много да се постарае да изясни фактите, както вие ме питате сега.

Радков ясно декларира вътрешното си убеждение, че е бил “вкаран” в “списъка с магистрати, които в нарушение на закона не са декларирали имоти и сметки зад граница“ с цел да му бъде упражнен натиск, поради факта, че е бил административен ръководител на АССГ в рамките на два мандата.

Радостин Радков: И в това си качество и в качеството си на кандидат за съдия във ВАС, важният въпрос за мен е защо бях включен в такъв списък, който ми виси като дамоклев меч над главата? Вашето обаждане е не зная кое подред е

във връзка с този списък. И аз, който съм погрешно включен и търпя последиците на това недоглеждане или на това умишлено включване. Търпя ги вече 7 години. В момента аз съм кандидат за съдия в следващ конкурс за ВАС и вие ми се обаждате със същия въпрос.

Това за мен е обезпокоително, аз не съм роден вчера, 32 години съм съдия вече, видял съм какво ли не и това някак си ми подсказва, че не е случайно се “претопля тази манджа”. Преживях пълна данъчна ревизия, която приключи без установяване на несъответствия от моя страна в приходите ми и в разходите ми. Въпреки това поради грешката или недобросъвестността на лицето изготвило списъка или на лицата поръчали списъка съм принуден да обяснявам, че това не е така.

Въпреки, че неколкократно подчерта, че не виждал лично въпросния “списък”, Радков даде да се разбере, че е бил информиран, от други свои колеги, че и те са били поставени в списъка, за да им бъде създаден дискомфорт и евентуално да станат по-послушни. Съдията обаче отказа да назове конкретни имена, без предварително да е получил тяхното съгласие.

Радостин Радков: Вижте, аз разполагам също със собствени канали на информация и понеже за мен този въпрос беше фрапиращ на времето, когато трябваше да търпя последиците от това, че фигурирам в такъв списък, аз съм положил някакви усилия по собствени канали да се сдобия с някаква информация. Това, което зная е, че има лица, които отговарят на тези условия – тоест имат недекларирани имоти или сметки в чужбина, но не са включени в подобен или в този списък. Тоест, “нашите хора” – тези които трябва да опазим, не фигурират в списъка. Останалите, които отговарят на условията са включени, а трета група магистрати, предполагам, че не съм единственият в тази група, които не отговарят на тези условия, въобще, според мен са включени умишлено, точно с идеята, за да бъдат държани в напрежение и в страх.

Без комисията, която извършва класирането да излезе с ясно становище, по формалните критерии на закона, защо аз не съм класиран. При положение, че бях участника с най-дълъг професионален стаж, че бях участника с най-малко отменени съдебни актове и с най-висок процент, като качество на съдебната си дейност. При положение, че по него време бях председател на най-големия административен съд и съм носил на гърба си тази нелека тежест. Все някакви професионални постижения, които в друга ситуация биха били плюс за кандидат като мен, но ето, аз ви казвам, че не бях класиран и се случи точно това, което ми каза този колега. И ако някога този разговор между вас и мен стане публично достояние, най-вероятно този колега ще се разпознае. Ако има желание може да излезе и да каже “аз съм човекът, който казах това нещо на Радостин Радков.”

BIRD: А какво означава много висш магистрат?

Радостин Радков: Означава магистрат, който от най-високо ниво ръководи определена структура на съдебната власт. И този магистрат, ето давам ви Жокер, той вече не е в съдебната система.

Репортер на BIRD: Сещам се за един такъв.

Радостин Радков: Може да се сетите, да. Неговите думи бяха казани към онзи момент така. Аз не ги усетих като заплаха от негова страна, аз ги усетих като израз на някаква добронамереност и дори загриженост, защото по този начин ми бяха поднесени – виж, направи това и това, което ти казвам, защото започват проблеми които… думите звучаха като някакъв заговор срещу мен.

BIRD: А според вас кой стои в основата на този заговор?

Радостин Радков: Нямам никаква представа. Аз в качеството си на административен ръководител на АССГ, защото със сигурност всички тези неща и разговора, който водим във връзка с този списък 100% са свързани с тогавашното ми битие на ръководител на този голям съд, аз съм постигнал следното, с което се гордея – съдът не влезе в нито един скандал, съдът разви един много добър колектив. В съда няма нито един колега – съдия, който да ме посочи и да каже ето този наш ръководите или председател искаше от мен нещо нерегламентирано. Сигурно и сам можете да предположите, че за да го постигна, това е било свързано с това да отказвам някакви неща, които се искат от мене.

От думите на Радостин Радков може да бъде изведено обосновано предположение кой го е посъветвал да се оттегли от конкурса за съдия във ВАС. Името не е посочено от Радков, но ИВСС може, а и трябва да го разкрие, след като Радков твърди, че е бил обект на натиск в качеството си на административен ръководител на АССГ от овластено лице. Като опосредствано потвърждение на думите на Радков можем да приемем факта, че срещу сегашния административен ръководител на АССГ – Добромир Андреев имаше сигнал, че е се опитал да се намеси в работата на свои колеги по решаването на конкретен казус. Съдиите Антоанета Аргирова и Таня Жилова ясно заявиха, че е ставало дума за “ходатайстване” от стана на Андреев и за “изискване на определен резултат”. Радков обаче отрече да прави паралел с този казус.

Радостин Радков: Не, нямам предвид това. Имам предвид, че за тези 10 години, даже и повече станаха, няма колега, който да каже, че председателя е искал от него нещо, което не е редно, нещо което нямаме право да си го говорим. Не коментирам никого от другите си колеги, просто казвам аз за себе си какво зная. Във връзка с въпроса ви дали предполагам или не предполагам, могат да бъдат много поръчителите, защото много хора са се опитвали да влияят в този голям съд. Убеден съм, че и в най-малкия провинциален съд положението не е по-различно, макар че е в по-малки мащаби. Просто в България има една нагласа сред хора, които имат власт, но не разбират правото и бъркат прокуратурата със съда. Бъркат това, че прокурора има над себе си по-висшестоящ прокурор, който може да го ръководи и контролира действията му, но в съда не е така. В съда председателят на един съд е организатор на работата. Останалите съдии не зависят от него с нищо. Единственото, с което зависи един редови съдия от председателя си е дали навреме ще му подпише молбата за отпуска. В съда председателя развива битовите условия, все неща, които няма общо с принципа на единоначалието, какъвто принцип, заложен още в соц-а съществува в прокуратурата.

Но хората отвън не ги разбират тези неща и смятат, че като започнат да притискат един председател и ако той се поддаде този председател и всичко ще им се случва. Или пък ако си сложат удобен председател на някой съдебен орган всичко ще им се случи от само себе си. Ако някой такъв човек съществува – колега, който е обещал на влиятелни хора “аз мога да ви осигуря всичко в този съд, ако вие ме изберете за председател”, той или откровено ги е излъгал или има някакъв проблем със собствената си глава. Няма как това нещо да се случи. Да, може да се намери поредица от хора, които да са склонни, но ако този председател не намери подходящите хора, които да са склонни да извършват такива услуги, той няма как да изпълнява такива услуги като визираните от мен. Ако този председател пък е човек, който не поема такива ангажименти и не иска да изпълнява такива услуги, обикновено му се случват разни неща. В случая, в контекста на нашия разговор, го включват в някакъв списък, където не му е мястото.

Отвъд казуса със “списъка“ Радостин Радков практически алармира за един много по-сериозен проблем. Съдията даде ясно да се разбере, че той и колегите му са обект на систематичен натиск от страна овластени лица и явно част от административните ръководители и редовите съдии се поддават на този натиск, за да си гарантират спокойствие, кариерно развитие, финансов просперитет или пък всичко това на куп.

Думите на Радков потвърждават индиректно тезите на много съдии и дори прокурори в последните две години, които алармират за тежка намеса на политическата власт в работата на съда и прокуратурата. Остава отворен въпроса дали “списъкът с магистрати, които в нарушение на закона не са декларирали имоти и сметки зад граница“ е бил изготвен от Сотир Цацаров или по-малко вероятно от Иван Гешев с цел да бъдат манипулирани конкретни магистрати или просто е бил съставен в изпълнение на служебните им задължения.

Източник: 19 минутиПриятелски съвет от най-висш магистрат: Оттегли се от конкурса, “за да си спестиш проблемите…, а те ще бъдат много”

Магистратът разкри крайно смущаващ детайл около начина, по който е бил “употребяван” този списък, вероятно неслучайно наречен от друг съдия “онзи списък” от ВСС, а вероятно и от “тримата големи” в съдебната власт.

Радостин Радков: Аз ще си позволя да ви кажа нещо допълнително, което не съм казвал в хода на тези проверки на никой. Висш магистрат, ама като казвам висш – много висш магистрат, от най-висшите магистрати, който вече не в системата, ми каза следното във връзка с този списък и участието ми тогава в конкурса за съдия във ВАС. Каза ми “колега най-приятелски те съветвам да се оттеглиш от този конкурс и да не участваш в него, за да си спестиш проблемите, които тепърва започват. А те ще бъдат много и в най-скоро време ще ги разбереш и най-лекия от тези проблеми ще бъде данъчна ревизия на семейството ти.“ Аз не си оттеглих документите. В професионалните среди се считам за човек с много твърда глава, да не кажа кратуна. Тази глава има свойството, когато някой ми говори по този начин, да се втвърдява още повече. Аз не се оттеглих от този конкурс и буквално месец след това ми връчиха заповед за ревизия и последваха всички останали неща. Включително и от ясно по-ясно, не бях класиран в този

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram