Валентин Вацев: Конфликтът в Украйна ще се разгърне и може да доведе до нова Студена война

0
379

Конфликтът в Украйна около Донецк и Луганск вероятно ще се разгърне през следващите месеци и може да доведе до нова Студена война. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ геополитическият анализатор доц. Валентин Вацев. Той прогнозира, че все още няма предпоставки за нова Студена война, но до края на настоящата година те ще бъдат налице.

„Вече действа класическата стратегическа формула на американската демократическа партия. Главният противник, който представлява реална заплаха за американското величие и могъщество – това е Китай, Русия трябва да бъде използвана срещу Китай, като за тази цел преди всичко Русия трябва да бъде демократизирана. В Белия дом под демократизация на Русия разбират махането на Владимир Путин. Според мен това е реалната причина рязко да се втвърди тонът както на президента Владимир Путин, така и на руския външен министър Сергей Лавров. Ние сме наистина в нова ситуация и има смисъл да проследим кои са основните белези на тази ситуация и да видим от какви съставки ще се състои новата Студена война“, коментира анализаторът.

Доц. Валентин Вацев допълни, че действията са свързани с радикално и окончателно сатанизиране на противника, икономическа изолация и опасност от мащабен въоръжен конфликт.

„Конфликтните точки по света са общо шест. Три са в Далечния изток. Китайско море, Островите Сенкаку, където Китай наистина може да даде повод за Студена война. Втората точка е Бирма (Мианмар, бел. ред.), в горната част на Молукския пролив, където минава сънната артерия на китайския петролен транспорт и опитът да се прекрати това движение може да създаде изключително напрегната военна ситуация. Процесите в Тайванския пролив, където наскоро научихме, че са правени военни учения от китайски и американски бойни кораби. Това е третата невралгична точка в Далечния изток“, обясни доц. Вацев.

„Нас повече трябва да ни интересуват трите точки, които са близо до нас. Едната е в Сирия със средна степен на вероятност, втората е в Калининград с вероятност над средна, тъй като всеки момент там е възможно да започне въоръжен конфликт. Третата точка, която е най-вероятна и за която трябва да говорим с тревога и безпокойство, това са събитията в Украйна. Украинският министър-председател и украинският президент непрекъснато повтарят през изминалия месец, че Украйна повече няма сили и възможности да поддържа Минските споразумения. А нарушаването на Минските споразумения означава война“, категоричен е геополитическият анализатор.

Според доц. Валентин Вацев има причина за безпокойство, тъй като нито един балкански режим не е готов да живее в условията на Студена война. Всички режими са се формирали и са направили своята политическа култура и опит в други условия, припомни той.

Епицентър

Коментари от Фейсбук

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук