България праща 350 аптечки за 35 000 бойци от ВСУ

България ще предостави на Украйна индивидуални медицински пакети за 35 хиляди украински войници, съобщи полският блог за въоръжение, военни конфликти и геополитика Zła Ambasada с позоваване на българското военно министерство.

Новината беше съобщена първо от заместник-министъра на отбраната в служебното правителство и външен министър в кабинета Петков Теодора Ганчовска по време на среща в понеделник с посланиците на Дания Йес Нилсен и на Украйна Виталий Москаленко, на която е било обсъдено „засилване на подкрепата за Украйна в контекста на проведената на 11 август конференция в Копенхаген.

Според пресцентъра на военното министерство Генчовска е запознала посланиците с решението на Народното събрание от 4 май 2022 г. за оказване на хуманитарна и военно-техническа помощ и е посочила, че в процес на съгласуване е решението на правителството за предоставяне на дарение от 350 медицински пакети за 35 000 украински военнослужещи.

Темата с българските „аптечки“ предизвика любопитни коментари сред следящите помощта за Украйна от Европа потребители във фейсбук. „Е, поне това.“ – коментира служителят в бившият военен от Келце Януш Слабяк.

„Традицията е спазена. Целият принос на България на Източния фронт по време на Втората световна война е един санитарен влак, изпратен под Сталинград.“ – пише потребителят Павел Жонца.

По време на Втората световна война България изпраща санитарен влак, с чиято помощ да бъдат лекувани ранени германски войници по график, разписан от коменданството на санитарните транспорти при главното командване на германската армия и клона му във Варшава. В Легионово в днешна Полша е стационирана българска болница под егидата на БЧК и дотам от първите линии на фронта кара ранени българският санитарен влак. Вози ранени от Минск, Вилнюс и стига до Сталинград. Санитарен влак № 1 по никакъв начин не е отстъпвал на най-уредените санитарни влакове в Европа, твърдят съвременници.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram