България и още 2 страни се отказват от участие в конкурса „Евровизия“


Три страни се отказват от участие в песенния конкурс „Евровизия“ през 2023 г., който ще се проведе в Ливърпул, предаде Би Би Си.

Причината за решението на България, Република Северна Македония и Черна гора е повишаване на таксата за участие.

Страните са били помолени да платят повече, за да се компенсират загубените пари след забраната за участие на Русия, твърдят източници на Би Би Си. Тя имаше значителен финансов принос за организирането на форума, но бе изключена след нахлуването ѝ в Украйна.

Сумите, които плаща всеки участник, не се оповестяват публично.

Европейският съюз за радио и телевизия, който организира музикалната надпревара, вече потвърди списък с 37 участници за следващата година.

България, Република Северна Македония и Черна гора не успяха да преминат през полуфиналната фаза на тазгодишното състезание, което се състоя в Торино. Песенният конкурс бе спечелен от украинската група „Оркестър Калуш“ и по традиция „Евровизия“ е в страната, която е спечелила предишната надпревара.

Организаторите обаче прецениха, че няма да е безопасно следващото издание да се проведе в Украйна заради войната там. Така домакинството бе присъдено на Великобритания, чийто изпълнител Сам Райдър се класира на второ място в конкурса в Торино./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram