България даде зелена светлина на РСМ за ЕС

България даде зелена светлина на РСМ за ЕС със 170 гласа в парламента след почти петчасовата дискусия

Със 170 гласа „за“, 37 „против“ и 21 „въздържал се“ парламентът прие предложението на „Демократична България“ за даване на мандат на Министерски съвет да приеме предложението на Френското председателство за Северна Македония.

Правителството в оставка може да одобри предложените от Председателството на Съвета на ЕС за Преговорна рамка и за Заключения на Съвета, само ако бъдат изпълнени няколко условия:


– прецизиране на текста на заключението на Съвета, така че да гарантира вписването на българите в конституцията на РСМ

– подобряванe на предложенията с оглед на това, че нищо в преговорния процес не може да бъде тълкувано като признаване от страна на България на съществуването на македонски език

– гаранции, че добросъседството остава хоризонтален критерий по време на целия преговорен процес.

Предложението бе разгледано и прието вчера на заседание на Външната комисия.

Така, макар и в оставка, премиерът Кирил Петков постигна това, което дълго очакваше и което бе обещал на европейските си партньори – България чрез парламента официално каза „да“ на свалянето на българското вето за започване на преговори за членство в ЕС на Северна Македония.


Бяха обсъдени три проекторешения за падане на ветото – от ГЕРБ, ДПС и от ДБ.

Предложението на ДПС беше НС да приеме предложението на френското председателство на ЕС и задължава Министерски съвет на изпълни решението на парламента.

ГЕРБ настояваха Скопие да впише българите не само в преамбюла на македонската конституция, но и във всички разпоредби, в които са споменати други народи, както и България да не признава съществуването на т. нар. „македонски език“.

В проекторешението на ДБ са заложени всички тези искания, нуждата от прецизиране на текстовете, както и включването на двустранните протоколи от договора в преговорната рамка.

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова подчерта, че именно те, като истински евроатлантици, са прокопали пътя към добросъседство със Северна Македония с подписването на Договора за приятелство. Тя припомни, че на 22 юни ГЕРБ са внесли проект за решение за одобрение на преговорната рамка, за да са сигурни, че България няма да изпусне този исторически момент да защити националните си интереси.

„Борисов и нашето правителство започна този процес по интегриране на Северна Македония в ЕС. И Борисов, и ГЕРБ ще завършим този процес в 47-ото Народно събрание. Ще се радваме да приемем проект на решение, който събира заедно всички проевропейски и проатлантически сили в НС. Не бих искала изцяло да си приписваме заслугите или авторството – вие знаете, че беше така“, обяви Атанасова.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов заяви, че България не вдига ветото, а подсилва силата на своето вето. Той е на мнение, че всичките цели и изисквания на България към Македония се изпълняват с това предложение от страна на френското председателство.

Депутатът от БСП Георги Михайлов обяви, че БСП няма да подкрепят нито едно от предложенията, включително и това на ДБ. Според него НС няма основание да пристъпва към подобни действия, когато отсрещната страна не го прави. Михайлов призова всички депутати да гласуват по съвет и че в клетвата на всеки е записано, че ще работи в интересите на държавата.

БСП са срещу френското предложение, защото има много неясноти по цитирания в него двустранен протокол. 

Зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин (БСП) изтъкна, че Кирил Петков е премиер в оставка и като такъв не е редно да получава мандат да обяви приемането на т.нар. френско предложение пред Европейския съвет.

Съгласни ли сте да одобрим нещо, макар и под условие, при положение, че нямаме контрол върху съдържанието на този протокол? Въпросът за съдържанието стои“, настоя Кристиан Вигенин по време на дебата.

И попита как министър в оставка ще може да подпише такъв протокол. По думите му френското предложение е стъпка в правилна посока, но има текстове, които пресичат червените линии на БСП. „Не сме готови на компромис по въпроса с езика днес. Трябва да продължим дискусиите и преговорите, за да постигнем предложение, което е адекватно“, заяви той и поиска НС да не взима окончателно решение днес, тъй като компромис днес означава компромис с българския интерес.

От „Възраждане“ опитаха да протакат гласуването с всевъзможно прцедурни хватки, дори похвалиха социалистите, че имали правилна позиция.

„Вчера Макрон в прав текст заяви: „Ние упражнихме голям натиск върху България през последните месеци“ както и: „Искам да поздравя премиера Петков – той направи всичко.“ Това доказва нашите твърдения, че Кирил Петков е работил срещу България“, каза той и съвсем очаквано обяви, че подкрепилите приемането на френското предложение ще са „национални предатели“, каза Костадин Костадинов.

Лидерът на групата на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов заяви, че дори да гласуват „за“, депутатите няма да имат национално съгласие и обществена подкрепа за действията си.


Приемането на проекторешението дава на премиера в оставка Кирил Петков мандат да обяви пред Европейския съвет сваляне на ветото за Македония. България е единствената страна членка, която блокира с ветото си започването на преговори за присъединяване на РСМ, в пакет с която върви и Албания.

Веднага след решението на Народното събрание председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов прочете позиция от лидера на партията му Слави Трифонов от парламентарната трибуна.

„Ще говоря аз, но ще чувате Слави. Току що ГЕРБ, ДБ, ДПС и ПП приеха предложението. Имаме нова коалиция – Пеевски, Бойко, Кирил Петков и Христо Иванов са прегърнати. Майната им на достойнството и националното самочувствие! Аз моето решение го взех и днес стана ясно защо!“ – се казва в позицията.

Всички депутати напуснаха парламентарната зала намусени и с наведени глави.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram