Бурята отнесе плажовете на Созопол

Силна буря и проливни дъждове съсипаха двата плажа в Созопол – „Централен“ и „Хармани“. Бурята във вторник, продължила повече от час, причини жестоки поражения по протежението на пясъчните ивици. Пороят е образувал огромни канали и коловози по двата най-атрактивни плажа по южното Черноморие, потвърдиха от фирмата-концесионер.

Жестоко засегнат от наводнението е „Хармани“, където по-голяма част от пясъка е отнесен в морето.

„Необходими са спешни мерки за запазването на ивиците, тъй като доста пясък е отнесен в морето. „Ауто фактор“, в качеството си на концесионер, ще направи всичко необходимо, за да отстрани всички щети и да възстанови изцяло пясъчните ивици. Проблемът обаче с градската инфраструктурата остава нерешен и при всеки дъжд ситуацията се повтаря.

За пореден път ще вложим огромни средства и сили за да възстановим напълно двете ивици, да ги приведем в безупречно състояние, в каквото бяха до преди часове. Отправяме призив към компетентните институции да вземат спешни мерки, така че проблемът с наводненията в Созопол да бъде кардинално решен“, коментира концесионерът на „Созопол – централен“ и „Хармани“ Кирил Спасов. Той обясни, че плажовете в Созопол са най-уязвими и се увреждат сериозно при всеки по-силен дъжд, тъй като се намират в най-ниската точка на града, през която преминава водосборът.

„Дъждовните води от улиците се изливат с огромна сила надолу към ивиците и отнасят пясъка в морето. Това се случва по няколко пъти всяка пролет и есен. Тази година сме в подобна тежка и критична ситуация за трети път, което ни струва сериозни финансови средства. В тези трудни времена и в период на криза да възстановяваме по няколко пъти в година плажните ивици вече е непосилно“, обясни Спасов.

Той допълни, че е подготвил писма до Министерството на туризма, Община Созопол, с които уведомява, че ще използва необходимия ресурс за отстраняване на щетите във време, в което да не се пречи на плажуващите.

1 час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram