Бурята „Киара“ идва и у нас, но няма да ни отвее или потопи

Мощна буря удари Западна Европа в последните два дни. Стихията остави хиляди домакинства без ток. Стотици полети бяха отменени, а ветровете достигнаха скорости от 140 километра в час.

Ще достигне ли и до нас бурята „Киара“?

„Утре „Киара“ ще стигне и в България, но ще е видоизменена. Има една буря „Сабине“, която е по-силна. Това са нормални атлантически циклони“, каза в ефира на „България сутрин“ климатологът проф. Георги Рачев.

Той изтъкна, че Северна България ще бъде много по-чувствителна на силния вятър.

„Хората да си затворят прозорците. Щетите от „Киара“ са значителни в Европа, най-малките капризи на времето оказват влияние върху нашия начин на живот“, каза още климатологът.

Рачев прогнозира, че ще има още малко сняг във високите котловинни полета у нас тази зима.

„В момента сме 2,5 градуса над нормата. Радостно е, че ще бъде дъждовно. До края на месеца със сигурност ще превишим месечната норма за валежи. В много сериозна фаза сме на увеличаване на температурите и човешката дейност има своето значение за това затопляне“, добави Рачев пред телевизия Bulgaria ON AIR.

По думите му притеснителното е, че много бързо става затоплянето.

„Пролетта се очаква да бъде малко по-топла, с около градус над нормата, с нормални валежи. Май месец се очертава като по-валежен“, заключи проф. Георги Рачев.

dnes.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram