БСП сезира Конституционния съд по повод отстраняването от длъжност на кмета на Благоевград Румен Томов

Изпълнителното бюро на БСП и ръководството на парламентарната група на „БСП за България“ взе решение да сезира Конституционния съд по повод отстраняването от длъжност на кмета на Благоевград Румен Томов. “Стоим зад Румен Томов и с всички средства на правото ще го защитаваме”, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова.

Социалистите ще атакуват текстовете на Закона за местното самоуправление и местната администрация, които позволяват отстраняване на кметове на чисто формални основания и без възможност съд да прецени по същество допуснали ли са нарушение или не.

Според БСП подобни безвиновни отстранявания нарушават човешките права на пряко засегнати, принципите на правовата държава и са в ущърб на Изборния кодекс като основен източник на легитимна власт в демократична държава.

След тежко заседание, продължило повече от три часа, късно снощи Общинската избирателна комисия прекрати предсрочно мандата на кмета на Благоевград Румен Томов, който продължи малко повече от шест  месеца.

Извънредното заседание на Общинската избирателна комисия беше свикано в рамките на изискуемия срок след решението на тричленен състав на Върховния административен съд, който счете за основателни аргументите за предсрочно прекратяване пълномощията на кмета на Благоевград Румен Томов и за необосновано решението на ОИК, която отказа да направи това преди четири месеца.

Междувременно  от името на кмета Румен Томов беше внесена молба решението на местния административен орган да бъде отложено заради правни неясноти. Според адвоката на Томов решението на ВАС не е пълно, а междувременно  Конституционния съд е сезиран от друг състав на ВАС с искане тексове от закона за МСМА, даващи основание за предсрочно прекратяване пълномощията на  избрани кметове, да бъдат обявени за противоконституционни.

Румен Томов попадна под ударите на закона, тъй като в 30 дневен срок не е бил заличен като търговец, макар че е направил тези постъпки.

След тричасови тежки дебати, прекъсвани неколкократно с почивки, моблата на кмета Томов беше определана като несъотносима към единствената точка в дневния ред на извънредното заседание. За това гласуваха 9 от 13-те членове на ОИК. Толкова бяха и гласовете, с които в 21:03 часа правомощията на  Румен Томов бяха прекратени предсрочно.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram