БСП предлага справедлива и дългосрочна социална политика, а не предизборна като управляващите

0
167

Приоритет са доходите, намаляването на неравенствата и борбата с бедността

Алтернативни политики в областта на икономическата, данъчната, социалната, здравната и образователна сфера ще бъдат внесени от Парламентарната група на коалиция БСП за България тази седмица в Народното събрание. Предложенията са изработени от всички Съвети към Националния съвет на БСП за алтернативен държавен бюджет.

Съветите работят вече втори месец, те бяха създадени по предложение на председателя на партията Корнелия Нинова като експертни екипи, съответстващи на министерствата в Р България, за да анализират работата на ведомствата и предлагат алтернативни политики във всеки ресор.

На първото си онлайн заседание Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП обсъди предложенията на всеки един Съвет. Заседанието бе ръководено дистанционно от председателя на БСП Корнелия Нинова поради продължаващото й домашно лечение от ковид 19.

Социалистите предлагат приоритет да бъдат доходите, намаляването на неравенствата и борбата с бедността. За целта те планират коренно различна социална политика от тази на правителството.

Вместо временни предизборни мерки на парче, те аргументират дългосрочни и трайни мерки с грижа за хората – не просто 50 лева на всеки пенсионер до март догодина, а преизчисляване  на всички пенсии с нов коефициент на средноосигурителния доход, не 40 лева детски добавки само за една година, а семейно подоходно облагане за семейства с деца, безплатни детски градини и безплатни учебници до 12 клас, запазване на корпоративния данък за фирмите на 10 процента, отмяна на плоския данък за физически лица и въвеждане на прогресивен, увеличение заплащането на нощния труд с 35 процента над часовата ставка, осигуряване на безвъзмездна помощ от 5000 до 10000 лева за малки и средни фирми и още редица мерки за стимулиране на икономиката.

Линк към новината на официалния сайт на БСП:

https://bsp.bg/news/view/18876-bsp_predlaga_spravedliva_i_dylgosrochna_sotsialna_politika_a_ne_predizborna_kato_upravlyavashtite.html

Коментари от Фейсбук