БСП напусна парламента след разкритията на Радостин Василев

Предадохте промяната, енергията на площадите и надеждите на хиляди хора, днес от носители на тази промяна станахте пералня за Борисов. И миялна на мръсните ръце, които ще пипат конституцията, заяви Корнелия Нинова

„Едни групировки си мерите силите в момента. Нашата ПГ няма да участва днес в това заседание, което представлява кулминация на задкулисието. Днес напускаме залата“. Това заяви лидерката на БСП Корнелия Нинова в декларация от парламентарната трибуна след разкритията на доскорошния депутат от ПП-ДБ Радостин Василев и малко след като новото мнозинство все пак вкара на юруш второто четене промените в НПК, касаещи съдебната власт.

„Предадохте промяната енергията на площадите и надеждите на хиляди хора, днес от носители на тази промяна станахте пералня за Борисов. И миялна на мръсните ръце, които ще пипат конституцията“, обвини тя ПП-ДБ. 

Тя отбеляза, че анонсираните записи се оказали не манипулирани записи от службите, а онлайн заседание на НС на ПП-ДБ. „Можете ли да продължите спокойно дебата сякаш нищо не се е случило? Същата ли е ситуацията както опреди половин час? Не, не е. От тези записи става дума за отказ от национален суверенитет. За кулминация на паралелната държава и задкулисието, овладяло България години наред, за скрити договорки на коалицията на имунитетите“, заяви Нинова.

И определи случилото се като абсолютен международен скандал. „Как г-жа Фон дер Лайен, и участниците в Г-7 гледат на факта, че мандатоносителя публично обявява, че са оказвали натиск за съставяне на правителство? Дали ще подкрепят бъдещата евроатлантическа коалиция на имунитетите, на омертата и международния скандал? Пак сложихте България на дъното. И после да не кажете, че друг ви е виновен. Вие – евроатлантиците съсипахте евроатлантическите хубави идеи, с такова поведение“, разгневи се соцлидерката.

Тя видя отказ от национален суверенитет  и предаване на едни от най-важните постове на държавата на чужди интереси. И се възмути от думите на Христо Иванов, който в записа проявява готовност да измисли комисия, която 6 месеца ще тупа топката, за да се направи конституционна реформа, която да махне Гешев. Защото шял да е поискан имунитета на Борисов и „само ние може да го изперем“. 

24 часа

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram