БСП иска отстраняване на Веселин Марешки от поста зам.-председател на Народното събрание

0
589

БСП иска отстраняване на Веселин Марешки от поста зам.-председател на Народното събрание.

Това бе заявено с остра декларация на ПГ на БСП, прочетена от Кристиан Вигенин, в момента зам-председател на НС.

Можем ли да се преструваме, че нищо не се е случило. Няма да разсъждаваме за презумпцията за невиновност, присъдата подлежи на обжалване, но този факт хвърля тежко петно върху и без това срината репутация на парламента.  Нямаше да се изправя от името на ПГ на БСП, ако това засягаше само 44-ото Народното събрание. За нас то е изчерпано, както е изчерпано и излъченето от него правителство“, каза още Вигенин.

Присъдата на присъдружния на ГЕРБ Марешки е поредното твърдение за политическата кома, в която това Народното събрание е изпаднало, тази присъда е петно върху институцията на Народното събрание. Тя остава в съзнанието на гражданите и в историята на Народното събрание“, каза още Вигенин.

Вигенин отправи предложение към ПГ на „Воля“ и към ПГ на ГЕРБ. „Предлагаме ПГ на „Воля“ да се възползва от предвидените в правилника възможности да оттегли Веселин Марешки като зам.председател на Народното събрание и по своя преценка или да остави стола празен или да излъчи друг представител в ръководството на парламента„. Той посочи, че ако тази стъпка не бъде предпирета, БСП настоява председателя на парламента да защити авторитета на парламента и чрез ПГ на ГЕРБ да бъде внесено искане за освобождаване на Веселин Марешки от поста зам.-председател на Народното събрание.

Преди това депутатите от „Воля“ направиха декларация в парламента в защита на лидера си Веселин Марешки.

Те носят бели тениски с надпис „Аз съм Марешки“ в подкрепа на председателя на „Воля“, който полчи 4-годишна ефективна присъда за рекет и изнудване.

„Долу ръцете от Веселин Марешки“, каза емоционално Пламен Христов от трибуната в компанията на почти цялата паралментарна група на „Воля“.

Очаквайте подробности

Епицентър

Коментари от Фейсбук