БСП изнесе шокиращи факти от договора с БОТАШ. Нинова: Тези, които са ощетили България, да плащат!

„От първият ден на този парламент твърдим, че договорът с „Боташ“ е един от най-корупционните договори, подписан от служебния кабинет на президента Радев.“

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в Народното събрание, на която парламентарната група на социалистите представи доклада пред журналисти на временната комисия, разследваща договора са доставки на газ с турската компания.

В резултат на този корупционен договор българският народ плаща всеки ден по 500 000 долара, приблизително 1 млн. лева, без да получава нищо срещу това. Това са загубени пари, които могат да отидат за здравеопазване, за образование, за пътища, за доходи и пенсии, каза председателят на ПГ на „БСП за България“ Корнелия Нинова.

От работата на комисията „Боташ“ в парламента е видно, че става въпрос за тежки корупционни практики.

Докладът е подписан, още днес ще го занесем в българската прокуратура и го изпращаме с писмо на европейската прокуратура, водени единствено от целта да продължим борбата със задкулисието, корупцията, паралелната държава и този начин на управление, който отнема жизнения ресурс от българския народ и го трупа в джобовете на безотговорни хора. Искаме те да понесат наказателна отговорност и предприемаме всички необходими действия. През годините сме доказали своята неотклонност в тази битка с паралелната държава и корупцията, каквото и да ни е струвало това, и имаме намерение да я продължим докрай, въпреки спънките, които ни се създават, заяви Нинова.


Водени сме единствено от целта да продължим борбата със задкулисието, корупцията, паралелната държава и този начин на управление, който отнема жизнени ресурси от българския народ и ги трупа в джобовете на безотговорни хора. Искаме те да понесат наказателна отговорност и предприемаме всички необходими действия за това. Доказали сме през годините своята неотклонност в тази битка, каквото и да ни струва, и имаме намерението да я доведем докрай“, каза още тя.

Нинова обърна внимание на опасността Европейската комисия да заведе наказателна процедура и да санкционира България: „Настояваме, ако се стигне до такава процедура, Министерски съвет да приложи т.нар. регресен иск срещу лицата, които персонално са подписали този договор. Един път завинаги тези, които са ощетили българския народ, да извадят тези пари от джоба и да ги върнат. А не „е крадат, а народът плаща.“

Подробности по доклада представи народният представител от „БСП за България“ Борислав Гуцанов:  2,2 млрд. долара такса пренос, липсващ правен и финансов анализ и стотици милиони годишни загуби.

Ето някои от шокиращите данни, изнесени днес от БСП:

– по този договор не е направен финансов анализ, което е задължително в такива случаи;

– в договора е записано, че България трябва да плаща по 500 000 долара на ден, независимо дали взема газ от Турция. Според социалистите България в момента не получава нищо от „Боташ“, защото договорът е подписан за 1,850 млрд. кубични метра, но освен този договор ние имаме и с Гърция за още 1 млрд., както и азерски газ за още 1 млрд., или сумарно за 3,850 млрд. кубични метра. В България ползваме около 2 600 000 000 – 2 800 000 000 годишно. 1 200 000 000 остават отгоре, но въпреки това таксите за пренос се плащат;

– таксата за пренос по договора между „Булгаргаз“ и „Боташ“ е 9,10 долара, докато в Гърция е 4,50 евро – или турската е два пъти по-висока;

– този договор е бил съгласуван само от 9 министерства, а не от всички. В договора е записано още, че от 2026 г. ще се правят съвместни доставки с турската компания;

– този договор е подписан без знанието на Българския енергиен холдинг (БЕХ);

– не е ясно как са определяни цените по този договор;

– в договора няма клауза за прекратяване от българска страна, а само от турска; 

– за да се развали този договор, цената, която трябва ние да платим като българска страна, е 2,177 млрд. долара.


„Всеки български гражданин плаща 500 000 долара на ден, независимо дали вземаме или не вземаме газ. А в момента на вземаме газ от „Боташ“, тъй като договорът е подписан за 1,850 млрд. куб. м, но освен него, имаме договори с Гърция и с Азербайджан за по още 1 млрд. куб. м – или сумарно 3,85 млрд. куб. м. Но България ползва 2,6-2,8 млрд. куб. м и годишно имаме 1,2 млрд. куб. м. Но тези таксите се плащат“, посочи Гуцанов.

По думите му има таксата за пренос на газ, съгласно подписания договор с „Боташ“, е 2 пъти по-висока от тази, която България плаща на Гърция за същата услуга.

Гуцанов обърна внимание още на това, че служебният енергиен министър Росен Христов е превишил своите правомощия, като е подписал предварително договора с „Боташ“, както и на това, че договорът не е съгласуван с всички министерства, както се изисква, а само с 9.

Той подчерта, че според договора, от 2026 г. ще се правят съвместни доставки с турската компания, което означава, че Турция ще бъде доставчик.

„За каква диверсификация става въпрос, когато всяка молекула газ, която влиза в България, е руска, но на много по-високи цени, защото минава през посредници“, постави Тези хора се тупаха в гърдите, че няма да има руски газ – всяка молекула е руска, но на много по-високи цени“, постави въпроса Борислав Гуцанов.

Той изрази съмнения, че сегашният служебен министър на енергетиката Владимир Малинов, досегашен изпълнителен директор на „Булгартансгаз“, е сложен на поста случайно, тъй като, по думите на Гуцанов, „Булгартрансгаз“ също е замесен в скандала с „Боташ“.

Този договор е подписан без знанието на Българският енергиен холдинг. БЕХ изобщо не е бил информиран и не е участвал в преговорите. Това е скандално, при положение, че става дума за задължения за 13 години напред“, каза от своя страна народният представител от „БСП за България“ Драгомир Стойнев.

Той съобщи, че Росен Христов като служебен министър е подписал договора  като купувач, което означава, че се поемат конкретни ангажименти и след това подписът му е бил изпратен по електронна поща за поставянето на подпис и от страна „Булгаргаз“.

„Не разбираме как така се купува втечнен газ, който трябва да продадем в морето, след което отново да купим от Турция. Това са такси и комисионни, които трябва да се платят от българските граждани, защото този газ, който от танкера отива на турска територия, вече не е български“, коментира той.

По неговите думи не е ясно на каква база е определяна цената на газ и подчерта, че той в момента е изключително неконкурентен.

„Има превишаване на права и затова трябва да се разследва. Министерският съвет е бил подведен от това, което е получил като информация“, категоричен бе Драгомир Стойнев.

Нинова добави, че парламентарната група ще настоява държавата да предяви регресен иск към физическите лица, подписали този договор.

„Всички, които са вземали такива решения и са си слагали подписите под такава вреда за България – не народът да плаща, а правителството да заведе към тях иск. Т.е. освен наказателна отговорност, ако може да понесат и финансова отговорност, и да си платят за кражбата и вредите, които нанасят на България“заяви Корнелия Нинова.

Споразумението беше подписано в началото на 2023 г. между служебният министър Росен Христов и неговият турски колега Фатих Дьомнез. По същество сделката дава възможност на „Булгаргаз“ да резервира капацитет за втечнен природен газ, регазификация и пренос до България.

Временната парламентарна комисия по темата приключи работа, но въпреки това нейният шеф Жечо Станков (ГЕРБ) отказа да внесе доклада й в пленарната зала.

До днес шефът на парламента Росен Желязков също отказваше да включи тази точка в дневния ред.

За днес е насрочено извънредно заседание на парламента с единствена точка в дневния ред – разглеждане на договора с БОТАШ.

Източник: Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram