Борисов с нов призив: Радев все пак да каже какво мисли за Навални, няма да му се карат

0
1114

Премиерът Бойко Борисов, който рано тази сутрин отиде на проверка в Министерство на околната среда и водите (МОСВ), където се възмути от грозна картина, случваща се в България, отново подхвана темата от съботния ден за ареста на руския опозиционер Алексей Навални и позицията на българския президент Румен Радев.

„Радев не бе много изчерпателен за случилото се с Навални. Нашата позиция обаче е ясна – той трябва да бъде освободен“, категоричен бе премиерът.

В събота Борисов призова държавният глава да излезе с позиция за станалото в Русия, а реакцията на Радев не закъсня. 

„Борисов не се трогна нито за битите български протестиращи и журналисти, нито за отравянето на Емилиян Гебрев и други български граждани. В Европарламента се прочу със заканата “да изгори” Елена Йончева, както сам се изразява в записа, а в европейската преса с това, че праща в турските затвори хора, потърсили убежище в Европа. Сега се прави на радетел за демокрация. Защото вече приключи с тази в България, затова “освобождава” други народи“, заяви държавният глава, ез да заеме позиция за ареста на Навални. 

„С нищо не съм засегнал Радев, че да реагира така остро на призива ми. Той все пак е държавен глава на България – най-висша инстанция у нас. Ние не сме като тях да обиждаме. Радев все пак да каже какво мисли по въпроса с Навални, няма да му се карат“, призова Борисов.

Ние не сме като тях да обиждаме. Попитахме каква е позицията за задържането на Навални и за изгонените руски дипломати на най-висшата институция у нас – държавният глава. Да каже – Да, Не – няма да му се карат толкова, не е страшно. Нямаме отговор досега. А нашата позиция – на правителството – е да бъдат освободени хората, които са задържани за политическа дейност. Това не означава че ще си развалим отношенията с Руската федерация. Когато са нарушени нашите ценности не е страшно да си кажем позицията“, подчерта министър-председателят.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров направи интересна реплика към премиера: „Вие се грижите за цялата държава, а той (Радев) се грижи само за жена си“.

„Важно е да се знае, че с позицията ни ние не разваляме отношенията си с Русия. Заради това нека и Радев си каже позицията – не е страшно“, повтори Борисов.

Не чух позиция и за изгонените руски дипломати – шестима. Със службите на Великобритания много работим по тази тема. Да, вътрешна тема е (ареста на Навални), но ние защо каним чужди наблюдатели на изборите у нас, за да ги наблюдават? За да могат да бъдат всички абсолютно сигурни, че са честни и прозрачни. С нищо не съм го засегнал Радев, освен да каже каква е позицията на най-висшата институция в държавата“, поясни Борисов.

„Нашата позиция – на евроатлантическата и демократична общност, е да бъде освободен. Радев да каже позицията си, няма да му се карат толкова, не е страшно“, добави Борисов. 


„Когато са нарушени нашите ценности, трябва да имаме позиция“, категоричен беше министър-председателят и посочи, че това не означава, че България се меси във вътрешните работи на Руската федерация или разваля отношенията си със страната.

„Вътрешна работа безспорно, но ние когато провеждаме избори, защо каним наблюдатели от други страни да наблюдават изборите – за да бъдат абсолютно сигурни всички, че са честни, прозрачни и ясни“, заяви Борисов.

„Не чух позицията на Радев и по изгонените руски дипломати“, отбеляза още министър-председателят Бойко Борисов. „Когато той говори за Гебрев – със службите във Великобритания много работим по тази тема. И тези, които минаха тогава, са обявени за персона нон грата. И там сме свършили всичко“, изтъкна още премиерът.

Епицентър

Коментари от Фейсбук