Борисов сърдит на Радев, президентът проявил егоцентризъм

Министър-председателят е сърдит на ветото на президента. Премиерът Бойко Борисов определи ветото на президента като интересно и неочаквано. Всеки ден той разговарял с Румен Радев. Дори днес към 10.00 часа се чули. Това стана ясно от брифинга на министър-председателя в Министерския съвет.

Според него мотивите му били спрямо исканията на БСП. При разговор с Радев двамата се разбрали какво ще се промени в закона. Президентът го предупредил за мотивите за спекулата и за невярна информация, разпространявана през медиите.

Никой не може да ни каже колко време ще продължи тази пандемия, изтъкна премиерът. Затова той искал да чуе всички мнения, дори и противоречиви. Всичко, каквото се прави, било за здравето на хората, по думите му. Борисов е изненадан, че за два дни президентът си сменил мнението.

Първата ни задача е да защитим здравето и живота на хората, отчете още премиерът. Олигарсите искали цялата тежест сега да падне върху държавата. Второто, за което се грижим, е нашите пенсионери да имат пенсии за дълго време напред, отчете министър-председателят. До последния лев ще стискаме, за да има пари за пенсионерите, обяви той.

Румен Радев не давал никакво решение. Няма пандемия, която да е под една година, по думите на премиера. Изведнъж можем да се окажем в критична ситуация, опасява се Бойко Борисов. Едва от седмица сме в извънредна ситуация, по думите му. Самолети вече не ни трябват, каза премиерът. Армия няма, опасява се той. Един батальон ако събереш, той ще се разболее от коронавирус, притеснен е Бойко Борисов. Със седмици сме изпреварили мерките, които другите държави вземали. За четири дни реорганизирахме цяла индустрия, похвали се той. Досега в разговорите с президента Румен Радев проявявал разбиране. След ветото в щаба се чудели със същия човек ли са разговаряли. За Борисов във ветото проличал егоцентризмът на президента.

Армията щяла да се включи, когато „омалее“ полицията. Плавно въвеждаме мерките, за да няма стрес, подчерта премиерът. „Защо е нужно да си играем със страховете на хората?“, недоумява Борисов. Който се заиграва със страховете на хората, гарантирано губи, по думите му. Ако трае 2-3 месеца тая гадост коронавирусът, ще се справим, увери той.

Премиерът обеща подкрепа за засегнатите. На Корнелия Нинова казал: “ Не ни карайте да харчим излишъка, нали се готвите да управлявате“. Той отново се зарече да запази малкото мазнинка в страната. При нужда щял да я пусне. Този месец няма да го усетим, подчерта Бойко Борисов. Какво го промени от четвъртък до неделя, отново се върна той към ветото на Румен Радев. Имаме 30 болни от коронавирус в болници. А се готвим за 4000, притеснен е премиерът.

Припомняме, днес президентът Румен Радев наложи частично вето върху извънредния закон, след като по-рано през деня от АИКБ настояха за това.

Вчера от партия „Воля“ се обявиха против текст от закона за извънредното положение.

На 20 март депутатите поспориха около час за заглавието на извънредния закон.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram