Борисов обяви мерки срещу кризата – отпускат близо 2 млрд. лева за бизнеса и хората

0
2327

Правителството ще отпусне 1 млрд. 163 млн. за социални мерки, свързани с COVID-19. Още 731 милиона ще отидат за икономически мерки, свързани с пандемията.

Премиерът Бойко Борисов представи социалните и икономически мерки на правителството след заседанието на Коалиционния съвет.

„Използваме мазнинките от фискалния резерв и към този момент няма да теглим заем“, каза премиерът.

Сред социалните мерки са:

– Увеличаване разходите за персонал с 30% на областните администрации, които са натоварени със справяне с последиците от коронавируса, както и увеличаване на ставката за нощен труд – МТСП, МЗ, МВР, НЗОК, НОИ, РЗИ, и др.;

– Увеличаване на ставките за училищнтото и детското здравеопазване до достигане на определените стандарти в КТД, както и за домовете за възрастни, центрове за деца, и др. – 24.6 млн.лв.;

– Еднократна добавка към пенсиите – по 50 лв. на всеки пенсионер за три последователни месеца – за целта са отделени 318 млн. лв.;

– Увеличаване на субсидирането на болниците – 17.3 млн. лв.

– Увеличаване на стойността на здравно-осигурителните плащания за медицинска и дентална помощ;

– Допълнителни средства по бюджета на МТСП – 122 милиона лева за допълнителни средства за личните асистенти;

– Увеличаване на минималния размер на дневното обезщетение за безработица от 1 октомври от 9 на 12 лева;

– Увеличаване срока на изплащане на обезщетенията за безработица с допълнителни три месеца;

– Осигуряване на нетно възнаграждение в размер на 1000 лв. за медиците на първа линия – 67 милиона лева до края на 2020г.

– 1.8 милиарда лева налични дава Министерството на икономиката за помощ на бизнеса. 9.5 милиона лева се предоставят на МИ за насърчаване на чуждестранните инвеститори у нас.

– Допълнителни бюджети се отпускат към средствата на почти всяко министерство.


„Увеличаване на разходите за персонал с 30% за служителите, които са на първа линия. Средствата са предвидени за структури от Министерство на здравеопазването, Министерството на вътрешните работи, Министерството на труда и социаланта политика, НЗОК, НОИ и други“, заяви Борисов на брифинг в парламента. От двете му страни застанаха коалиционните партньори – вицепремиерът Красимир Каракачанов и заместник-председателят на парламента Валери Симеонов. 


В пресконференцията участват още вицепремиерите Марияна Николова и Томислав Дончев, както и новият финансов министър Кирил Ананиев.

„За три месеца подред по 50 лева ще се дават на всички пенсионери. Това са 318 млн. лв.“, разкри Борисов.

Увеличават се средствата за субсидии на лечебните заведения.

Увеличават се и разходите за медицинска и дентална помощ.

„За личните асистенти по Закона за личната помощ се осигуряват 122 млн. лв.“, разкри Борисов.

„Увеличава се минималното обезщетение за безработица от 9 до 12 лева“, коментира още министър-председателят.

15 млн. лв. допълнителни средства се осигуряват за творци на свободна практика.

„За медицинските специалисти, ангажирани в борбата с коронавирус, се осигуряват по 1000 лева“, каза още премиерът.

„За допълнителни средства по Министерството на туризма за осигуряване на помощ в размер на 210 лева, които са били на първа линия в борбата с коронавируса, Това са 38 хиляди лица“, разкри Борисов.

Той обяви и мярката за субсидиране на чартърни полети с по 35 евро на седалка.

355 млн. лева се отпускат за строежа на магистралите.

„Туроператорите не ползват 9% ДДС, затова ще въведем с закон 9% ДДС и за тях. Туризмът моли и за 9% ДДС за виното и бирата. ДНес ще го входираме, за да може в петък да бъде прието“, уточни премиерът.

„Към този момент няма да ползвваме заем, а ще ползваме мазниниките, които имаме във фискалния разерв“ добави министър-председателят.

„За съжаление, пандемията продължава да нараства със страшна сила“, каза още Борисов.

„Ще допускаме туристи с ПСР тестове, направени до 72 часа преди влизане в България за туристи от Молдова, Израел, Сърбия, Кувейт и Северна Макдеодния“, разкри зам.-председателят на Народното събрание и лидер на НФСБ Валери Симеонов.

„Протестът е една чудесна форма, за да се види, че има демокрация. По върховенството на закона им ВСС, където ние не се изказваме по тема съдебна система. Мерките, които сега предлагаме, идват след разговори с работодатели и синдикати“, добави министър-председателят.

„Интересно е, че от намаляване на ДДС в туризма приходите са с 28 млн. лв. повече за юни спрямо миналата година“, разкри премиерът.

„Милиони хора чакат, браншовете чакат да им се осигурят по-добри условия. Огромна работа има да се върши“, каза Борисов.

„Протестите трябва да спазват закона, има закон“, допълни министър-председателят на въпрос на агенция ПИК.

„Втори сме по най-нисък дефицит. След нас дефицитите са минус 5, минус 6. Има държави и сектори, които са с минус 20%. Целта е да минимизираме тези щети, които има във всички сектори. Над трилион евро губи туризмът в Европа. Сметнете авиокомпаниите, сметнете загубите в автомобилостроенето“, призова Борисов.

„Съжалявам, че няма отговорни хора, които да кажат, че политиката си е политика, но какво правим след това, когато дойдат студените месеци, денят намалее и дойдат и другите грипове“, попита министър-председателят.

„Разбирам някой да има ясен план и да каже какво трябва да се случи. Ние все още се опитваме да запазим бъдещето на следващите поколения. Ние все още не сме взели заем. Ами това, което строим? Предстоим изключително лесни месеци, не завиждам на този, които ще седи и ще обяснява през следващите месеци. Само нашата отговорност ни държи на власт. Затова на протестите нищо не казват, а говорят в имагинерни величини. Накрая всичко опира до сметката, до парите и къде колко ще отидат“, добави премиерът.

„От петък сме започнали. Три дни мислим тези мерки. Те осъзнават, че идва и зелената сделка. Маришкият басейн няма да остане така. Плащаме три пъти повече вредни емиси. Златен ни се оказва този договор. И тук трябва политически решения и някой да излезе и да каже, че няма да излезем от зелената сделка. Никой не говори по тази тема“, отсече Борисов.

„Две са версиите за газопровода с Гърция. Според мен са много стари тръбите и е станала авария. Екипите са там и до края на деня ще бъде подновено подаването на газ“, разкри министър-председателят.

„И Балкански поток и интерконекторът с Гърция се строи на пълни обороти. А най-големите икономисти и финансисти вещаят изключително тежка рецесия, най-голямата рецесия. Единственият шанс е с компромиси и с единение на нацията да минем през нея. Най-лесно ще е за този, който ще е извън правителството следващите месеци и може да критикува за всичко, защото за всичко ще е по-лошо, няма да има по-добро“, отсече той.

„Ситуацията е толкова вредна за инвеститорите и климата. Дано тези, които го правят, да знаят защо го правят. Защото след това трябва да излязат и да кажат защо го правят. Свободата на словото – да биеш журналист, нали има бит журналист, да не даваш на инакомислещите да изразят мнението си? Това ли е демокрацията. Всяка партия има по 100-200 хиляди избиратели и може да изкара 2-3 хиляди на улицата. Затова е демокрацията, има избори, прави се мнозинство и се управлява четири години“, комевнира Борисов по повод нападението пред сградата на БНТ срещу лидера на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова и председателя на БСП Корнелия Нинова. 

Епицентър

Коментари от Фейсбук