Борисов го боли и сърби, обяснява и критикува другите на извънреден брифинг

“Аз съм човек, който винаги дава отчет за парите на данъкоплатците. Изборите по време на пандемия са скъпо начинание и ги проведохме пред всички наблюдатели и неслучайно не бяха обжалвани. Преди изборите политическите партии имат своите програми, тактика на действи и е нормално за демокрацията”, каза премиерът Бойко Борисов, който участва в извънредния брифинг на ГЕРБ.

„Точно, защото демокрацията е скъпо нещо, партиите са длъжни да направят да има стабилно управление. Има развити държави, които вярват в демокрацията. Аз благодаря на българите, че отново ни поставиха първа политическа сила и тези коментатори, които говорят че ни били отвяли, не знам как го говорят. Отровното трио ни наричат токсични, нима БСП и ДПС не са токсични, „Да, България“ не са ли токсични, че никой не иска да работи с тях? Айде малко да си мерим думите. Само да напомня че ние само подкрепихме председателя на ЦИК“, допълни още Борисов.

„ГЕРБ беше малцинство в ЦИК, защото там бяха представители на ДСБ и „Да, България“ им беше удобно да са там, защото имат евродепутат, ама сега, защото ВМРО изпаднаха под 4%, те побързаха да закрият квотата на ЦИК, само да видите какви демократи са“, продължи той.

“Не може уважаемата Нинова да каже по-бързо да връщаме мадата и да закриваме парламента, защото Бойко управлява. А те си направиха мнозинство за да обслужат Радев, неслучайно не направиха план за падемията, не случайно не гласуваха мажоритарния вот“, подчерта Борисов.

“Пак хвърлиха прах очите на хората с мажоритарния вот, някога когато има редовни избори. Как се решиха в парламента, че отпадна субсидията от 1 лев., но на Разпети петък да приемеш закон“.

“Целта беше една единствена, а именно ЦИК, да се даде в ръцете на президента. ЦИК се назначава от Радев, но парламентът, за да бъде диктатът пълен, не му направиха методология кой ще бъде председател. Или ще направят същото като в парламента, къде им е методологията. Или, ако не му дадат удобните хора партиите, той ще решава. Абсолютно погазване на всички принципи, като от 20 члена в ЦИК ГЕРБ имаше 7, всички бяха на другите партии“, припомни той.

„Има една още по-смутаваща методология в парламента. Какво означава в един закон да напишеш при възможност, какво означава видео наблюдения при възможност? По какъв критерии ще го определят?“, коментира премиерът в оставка.

“Кога ще направят обществените поръчки, къде отива сигналcj, а хакерите? САЩ направиха агенция, която да се бори с намесата в изборния им процес. Какво значи 100 процента машинно гласуване? Кога ще направят обществената поръчка и кога ще ги доставят или вече е избраната фирмата, което не ме изненадва, както стана с Грипените? Да питам как ще разнесат машините до Америка, Азия, Австралия, къде ще ги инсталират, кой ще наблюдава, кой чука на тези машини или и там вече има организация за фалшифициране. Ако пък машината се провали тогава на хартия. В първия момент и аз се обърках, но се сетих коя е печатницата на мастит депутат от БСП и ще се печатат бюлетини“, каза още той.

“Те не могат да знаят къде ще се повреди машина, но както знаем, те са от Венецуела и не са сигурни. Виждам как още десетки милиона пари на данъкоплатците ще изтечат за поредното състезание, за да свършим отново със служебно правителство на Радев.

Те не смятаха да правят правителство, харчат парите на хората, няма да има следващо правителство, защото се държат безотговорно, не искат да говорят, но не искат явно и с Трифонов да гоорят, и с БСП не искат да говорят“, коментира още лидерът на ГЕРБ.

Екатерина Захариева заяви, че ако е вярно, че машините са от Венецуела и едва 24 процента са гласували на машини, не се ли притесняват. „Не се притесняваме ние, че купуаме и гласуваме само на машини, купувани от диктаторска държава. Тези хора няма никаква представа как се организират избори в чужбина, как ще закарат машините, как ще ги охраняат, съхраняват и кой ще ги инсталира?“, попита тя.

Десислава Атанасова заяви, че новите варвари са погазили не само Конституцията и законите, а превъртяха и времето, защото Изборен кодекс не е приеман за два дни, че да се оповести и със задна дата. „Така наречените нови варвари, защото такова нещо в правния мир не е съществувало до момента“, отсече тя.


„Явно Радев владее и времето вече“, включи се в изявлението на Атанасова и Борисов.


„Сигурно и вие като дългогодишни парламентарни журналисти сте видели, а ние се противопоставихме. В крайна сметка получихме закон ако е възможно ще гласуваме, ако е възможно ще ни видеонаблюдават, ако е възможно ще има машини“, изтъкна Атанасова.


“Фирмата с машините е дарител на “Да, България“ и то си пише“, допълни я Бойко Борисов.


“Очакваме още по-скандални промени направени извън времето и пространството“, заяви Атанасова.


Министърът на правосъдието в оставка Десислава Ахладова също коментира, че Народното събрание започна да приема законите бързо, без обсъждане оценка на въздействие. „В доклада за върховенството на закона бяха точно в тази насока, а в този парламент видяхме нещо нечувано – Изборен кодекдс, НПК и още бяха приети без да се попитат ресорните министри, без да се поискат мненията на институциите. За първи път видяхме, че нито гражданите и заинтересованите лица участваха в тези промени“.

„Да управляваш не е да смениш Фейсбук с парламентарната трибуна, а сега всички се състезават кой да е по-голям критик. Краткият живот на този парламент да е фокусиран върхи изборния кодекс, което е абсурдно. Как от правосъдие за всеки стигнахме до законодателен блиц-криг? Това коментира Томислав Дончев на извънреден брифинг на ГЕРБ


„Как не ги беше срам да карат хората да работят на Разпети петък вечерта?“, възмути се премиерът в оставка Бойко Борисов.


„Пожелавам на моите опоненти да управляват три мандата“, каза Борисов. Поясни, че още нямат кандидати за ЦИК. По думите му нямало методология за това. „Може да са шампиони по шах, бокс“, каза той.


„Българският народ има страшен инстикт и когато не управлявахме както искаха, те ни натиснаха, ние се поправихме и те пак ни дадоха доверие. Дори и Тодор Живков не е имал парламент, премиер, президент и ЦИК, а Радев е точно такъв. Българският народ не иска диктатурата“, отсече Борисов.

Източник: Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram