Борисов гони Фандъкова и Николов от ръководството на ГЕРБ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов сменя Йорданка Фандъкова и Димитър Николов като свои заместници. Информацията бе потвърдена от самия Борисов пред Клуб Зет, след като в медиите се тиражира, че кметовете на София и Бургас ще бъдат отрязани от ръководството в партията по време на висшия форум на 11 май, а като причина се сочи провала им в организирането на кампанията по парламентарните избори и последвалия неуспех на ГЕРБ в двата ключови града.

„В тези градове имаме резултати, които не ме задоволяват“, коментира Борисов днес пред репортери във Велико Търново. Какво ли не се направи там, явно някъде партията някъде бърка и затова ще направим анализ, допълни той.

„Дадени са толкова милиони за процъфтяването на София и Бургас, толкова много неща се направиха – метрото, Южната дъга, милиони за детски градини… В Бургас се строи непрекъснато… Явно това не е представено както трябва. В Бургас ГЕРБ бие с жалък процент хората на Трифонов, за София да не говорим“, обяснил Борисов пред електронното издание. Според него „работата им като кметове е много добра, явно партийната работа куца“.

След вота на 4 април в София ГЕРБ падна от „Демократична България“ в два от трите софийски района. В Бургас пък хората на Борисов взимат четири мандата срещу три за „Има такъв народ“ на Слави Трифонов.

Промените в тясното ръководство – Изпълнителната комисия, ще засегнат и други нейни членове, твърдят партийци. Освен Фандъкова и Николов вкомисията са Томислав Дончев, Цвета Караянчева, Красимир Велчев, Менда Стоянова, Живко Тодоров, Пламен Нунев, Даниела Дариткова и Тодор Тодоров. 

С постовете си се очаква да се разделят Менда Стоянова, която се отказа от изборната надпревара и вече не е депутат, кметът на Стара Загора Живко Тодоров, депутатът от Русе Пламен Нунев, който е депозирал оставката си още миналата седмица.  Резултатите на партията в дунавския град на изборите не са добри – „Има такъв народ“ е първа сила в региона, макар с едва стотина гласа преднина.

На 11 май ще се проведе заседание на Националното събрание на ГЕРБ, което се очаква да обсъди резултатите от изборите и да смени част от ръководството, но не и лидера Борисов. Всъщност официалното обяснение за свикване на висшия форум не са парламентарните избори и резултатите от тях, а уставните изисквания. Конгресът се свиква веднъж на 4 г., а последният бе през ноември 2017 г.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram