Борисов: ГЕРБ може да изчезне, но решението ни е правилно. Имаме подкрепа от Европа!

ГЕРБ може да изчезне, но решението ни е правилно. Имаме подкрепа от Европа. Води ни отговорността в името на държавата! Единственият шанс да се случи нещо добро за България е да подкрепим кабинет на ПП/ДБ. С тях на практика нямаме различия. Целта е да се направи евроатлантическо правителство от партиите, подкрепяни от ЕС и НАТО.

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг в централата на партията.

Той благодари на Мария Габриел, че вместо като еврокомисар да отиде на Г-7, тя е дошла тук, подала си е оставката и е застанала до ГЕРБ.

Благодарение на Мария Габриел и прекрасните преговори, които направи, се сдобихме със 116 депутати. Благодаря на ИТН и ДПС, че се разбраха и се ангажираха с правителство, но не на всяка цена.

Пет ангели да слязат от небето и от 116 да станат 121, отсега мога да ви напиша заглавието – купиха, уйдурма, продадоха се. Нещо, от което ние сме се отрекли“, каза Борисов.

„След като разговаряхме с другите партии, нито една от тях не се нае да търси тези петима депутати, или да накара някой да не влезе. След като това ни стане ясно, аз проведох втори разговори и казах няма как да съберем повече от 116. Габриел си си ги е събрала, защото тя отиде на преговорите с ПП/ДБ със 116 депутати, аз отидох с 69″, каза Борисов.

„Затова последните няколко дни проведохме активно срещи с лидерите на ПП и ДБ. С тях почнахме отзад-напред. Те са 64 депутати и не могат да направят правителство, ние със 116 също не можем. Следват нови избори и дори и да се приеме някакъв бюджет, не може да има някаква тежест“, уточни той.

„Разбрахме, че ПП/ДБ не могат да направят с нас нищо с първия мандат, защото са поели ангажимент към техните избиратели. Не че ние не сме, но целта на всичко това е България и нейната геополитическа ориентация. След като гледахме какво са направили сградата на ЕК у нас вчера, не хвърляха по сградата на руското посолство, а по ЕК, която е вкарала у нас дотук 85 млрд. лв., а до 2030 г. още 50 млрд. И ние отиваме да я замеряме с червена боя“, продължи лидерът на ГЕРБ.

Всичко странно съвпада с момента да се направи правителство. Защото от 2 години се говори за съдебна реформа и специално за този контрол на главния прокурор. Но сега изведнъж нещо се променя. Продължихме разговорите с колегите от ПП/ДБ. Направихме голяма крачка назад – отстъпихме, не се инатихме. Мария отиде и върна мандата днес с колегите.

Ще цитирам Христо Иванов, понеже участваше в срещите: „Преди да се раздадат мандатите, да се направи това, което сега се прави. Махаме го това. Оттатък стои стабилността на държавата“. Целта е да се направи евроатлантическо правителство от партиите, подкрепяни от ЕС и НАТО“, сподели той.

„Искам до всеки наш избирател, до всеки наш областен ръководител, да стигне това, което говорим в момента. Единственият шанс да се случи нещо добро за страната, е да подкрепим правителство с мандата на ПП/ДБ. Да, принадлежеше ни да имаме премиер, но егото на Мария Габриел по-голямо ли е от стабилността на държавата. Поне година и половина, това сме се разбрали с колегите“, каза Борисов.

„Много трудно решение за тях. Много трудно и за нас. Какво ли не ми написаха – че съм предал ГЕРБ, че съм разтурил ГЕРБ, че съм разцепил ГЕРБ. Тука пише „европейско развитие на България“. Тука седи знамето на Украйна. И 5% да станем, ще сме европейска партия, която прави правилните неща“, категоричен е лидерът на ГЕРБ.

По-добре да говорят, че ГЕРБ е слаб, нека да говорят, че съм се навел, нека да говорят каквото си искат, обясни Борисов.

По думите му имало огромна подкрепа от Европа за ГЕРБ след това решение, което се взима.

„Думата е отговорност, отговорност в името на държавата. Затова приехме всички компромиси. Нека ми кажат, че съм се навел, да говорят, каквото искат. Само ако ние сме в управление, може да решим проблемите в Северна Македония. И ще се разберем с тях„, увери Борисов.

„Поставиха и въпроса за машинното гласуване. Нека са машини, но процесът да е чист. И по тая тема ще проведем разговор“, разкри лидерът на ГЕРБ.

Нямаме с ПП/ДБ нито една тема, по която да се разминаваме. Днес Христо Иванов проведе с ДПС среща за конституционно мнозинство. Заедно можем да променим Конституцията. Да, може да поискаме извинение, прошка не бих казал, защото съм сигурен, че е правилно това, което правя. Другото е само лошо“, заяви той.

Има ли смисъл от ГЕРБ, ако тази партия няма подкрепа от Европа, от Америка, от цялата демократична общност в света?! За мене няма. Същото важи и за колегите – нито те са предали някого, нито ние сме предали някого. Интересът на народа изисква това. Това искам да достигне до поне 650 000 човека в избирателните райони. До вчера се обиждахме, сега трябва да бъдем отговорни“, продължи Борисов.

„В бързината днес са ми изпратили две призовки за един и същи ден, в един и същи час, на две различна места. Или някой ми писал „окей“ и аз съм върнал усмивка. Аз на всички отговарям с усмивка, това за мен е като добър ден“, коментира Борисов днешните разкрития на главния прокурор Иван Гешев.

Мария Габриел каза, че не трябвало да се приема, че те просто са върнали първия мандат. От една страна, те са отхвърлили съмнения, от друга страна са поставили условия за бъдеще.

Тя сподели, че се радва, че различията с БСП са станали по време на преговорите, а не са станали заложници на социалистите. 

„Не позволихме да бъдем асоциирани със задкулисни договорки“, уточни тя.

„Няма да се връщам на многобройните часове повече от инфарктни преговори, в които лидерите проявиха разум, а не емоция. С акад. Денков показахме, че можем заедно да вървим напред въз основа на ясно изразяване на детайли и процедури“, добави Мария Габриел и изрази радост, че днес са направили историческо съвместно изявление.

По думите й вторият мандат щял да бъде национален, а около него щяло да има ясно правителство и конституционно мнозинство.

„Това, което успяхме да имаме с тях като общо споразумение – министър-председател за първите 9 месеца ще бъде акад. Денков. За втория период от 9 месеца Мария Габриел ще бъде министър-председател, а акад. Денков – заместник министър-председател“, разясни Габриел, като говори за себе си в трето лице.

„Това решение е трудно, но нашият приоритет са хората“, каза тя под аплодисментите на депутатите от ГЕРБ.

Думата отново взе Борисов.

„Младене, ще ходиш изправен. Не си се навел пред никого. Ние и продължаваме, защото на въпроси няма как да отговорим – и по състав, и по всичко останало. Нека да си мислят, че са ни навели, нека да си мислят, че сме били слаби, нека да си мислят, че не умея да преговарям, това дългосрочно е най-доброто за България. С тебе сме изяли много бой, но не сме се дали“, завърши Борисов отправяйки последни си думи към Младен Маринов.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram