Борбата с корупцията в България – трябва ли помощ отвън? Какво може да направи ЕС?

Събитие от Елена Йончева / Elena Yoncheva

Online with Facebook Live

Цена: безплатно

Публично  · Всеки във или извън Facebook

Често се чува въпросът – „С кой проблем първо трябва да се заеме управлението в България – бедността, съдебната реформа, икономическата криза или корупцията?“ На него няма правилен отговор. Но каквато и промяна да се направи, в която и да е сфера в България, без здрави основи, стъпили върху върховенството на закона, ще потъне в блатото на корупцията. Правовата държава предполага законите да се спазват от всички, съдебната система да е независима, правораздаването – справедливо и навременно. С неговата помощ, всеки проблем, който се появи независимо дали в инвестициите, в обществените поръчки, в усвояването на европейски средства, в системата на здравеопазването или в свободата на медиите – където и да е, ще може да намери бързо и честно решение.

Когато корупцията се е впила навсякъде, оставена над десетилетие да избуява, превзела е живота на всеки един от нас, влияе дори върху изборите, които правим на битово ниво, решенията отвън понякога са необходими – заради обективната оценка и липсата на свързаност със силните на деня в България.

Покрай санкциите по закона „Магнитски“ се появи и коментар, че на фона на САЩ, ЕС сякаш бездейства. Това не е съвсем така, но има още какво да се желае.

Предстои ли България да попадне във фокуса на европейската политика за борба с корупцията? Как може това да стане?

Какви може да са последствията?

Тези и други въпроси Ви предлагам да обсъдим в открит разговор на живо тук на 21 юни от 17 часа.Очаквам Ви! 

Линк към събитието на Елена Йончева: https://www.facebook.com/events/231936055133576

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram