Бойко Атанасов: В прокуратурата ме питаха кои са свидетелите по делото „РИКО“. Искат да ги притиснат

Бях привикан в прокуратурата днес, за да ме дисциплинират да не свидетелствам по делото „РИКО“ и да разберат кои са другите участници в съдебния процес, за да могат да окажат натиск срещу всички. Това каза пред Фрог нюз следователят от СГП Бойко Атанасов.

Припомняме ви, че днес той трябваше да даде показания по два въпроса в „Инспектората“ на ВКП – за участие в тв предаване и за негова декларация но делото „Магнитски“. Ето как според Атанасов  е преминала срещата във ВКП:

„Днес отидох във ВКП. Прокурорът Емил Иванов, на който му е възложена преписката срещу мен ми каза, че иска обясненията писмено.  На 31-ви март т. г. ще му ги дам. Оказа се, че той има два сигнала срещу мен. Единият е от агенция ПИК, от Мастагаркова, за участието ми в предаване по телевизия „Евроком“. По другият сигнал главният прокурор Иван Гешев се е самосезирал на базата на анонимна, подчертавам анонимна публикация на в. „Монитор“.  И двата сигнала са ги приобщили.

Прокурорът ми показа сигналчето от ПИК отдалече. Не ми даде копие от него. Не ми даде дори да се запозная със съдържанието, за да съм наясно в какво точно ме обвиняват.

Вторият сигнал е заради това, че по закона „Магнитски“ съм бил подписал декларация. Аз обясних, че  такава декларация не съм подписвал, а съм подписвал по закона „РИКО“. Да, показа ми декларация, наподобяваща тази, която аз съм написал, но му я върнах, защото официално това, което се иска от мен е по „Магнитски“. Аз по закона „Магнитски“ нищо не зная, но ще трябва да пиша.

Очевидно е, че там е големия страх. Обясних на въпросния прокурор, че с действията си се прави опит да се влияе по един процес, който се води на територията на САЩ. Говоря за делото „РИКО“.   На този прокурор Емил Иванов казах, че срещу мен се извършва натиск и за тази цел се използва прокуратурата.  Нищо от това, което обясних, обаче не беше записано. Прокурорът не пожела да протоколира думите ми. Само обясни, че  иска писмени обяснения. Преди две седмици давах обяснения по преписка пак срещу мен при Стиляна Кожухарова. Тя протоколира всичко и накрая го подписах. Става дума за 10 листа становище. Сега, обаче Емил Иванов отказа.

В крайна сметка излезе, че ме е извикал, за да ме пита кои са хората по делото „Рико“. Интересуваше се дали са фирми, дали са хора. Това се интересуваше. Искаше да разбере какво пише в тази декларация и кои са участници в този процес.  Казах, че за информацията, която иска,  трябва да даде разрешение съдията в САЩ. И евентуално тя да бъде изискана оттам. Има и нещо също много интересно. Държавният обвинител настоя да му кажа кои са хората, които са ми помогнали и съдействали за написването на декларацията по делото „РИКО“. 

Аз нямам разрешение да коментирам по това дело каквото и да е. И за мен е странно подобно поведение. Казах, че това е опит да ми се повлияе какви показания да дам в процес, който се води в САЩ. Емил Иванов ми обясни, че се интересува кои са хората, които участват в този процес и дали съм подписал декларация. Започна да ми чете вестник „Монитор“ за това, че в тази декларация аз съм написал как в  България имало корупция.

Отговорих, че такива изявления съм правил многократно, включително и пред ВСС на конкурсите, на които съм се кандидатирал, както и по отношение на Иван Гешев, когато е имало основание за това. Попитах дали сигнала на ПИК срещу мен  е писан с помощта на ръководството на прокуратурата, защото до мен достигна такава информация. Но нищо не ми бе отговорено. Допускам , че срещу мен ще има образувано дисциплинарно производство. Мисля, че искат да ме дисциплинират да не свидетелствам по делото „РИКО“ и да разберат кои са другите участници в съдебния процес, за да могат да окажат натиск срещу всички. За мен е това. Очевидно е едно срастване на Делян Пеевски с ръководството на прокуратурата“, допълни Бойко Атанасов.

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram