Близо 50 км е била гонката с буса с 12 сирийци, жандармерията не е препречвала пътя

Близо 50 км е бил преследван бусът с мигрантите, преди да стане тежкия инцидент на Околовръстното шосе в столицата. Това стана ясно от думите на представители на прокуратурата и МВР, които дойдоха на мястото. 

От МВР опровергаха първоначалната информация, че става въпрос за опит на микробуса да спре на място буса с мигранти. Според директора на столичната полиция старши комисар Калоян Милтенов, микробусът с тримата полицаи е бил встрани от пътя, а само един от тях е бил вътре по време на удара – 51-годишният полицай, който е най-тежко пострадал:

„Преследван е един микробус, който не се е подчинил на сигнал за спиране на „Траянови врата“. В следствие на преследването е ударен наш бус, който е чакал отстрани да се включи в преследването. Нашият бус не е препречил пътя. Не са имали лента за спиране, но не са препречили пътното движение, били са на безопасно място спрели, за да се включат в преследването – на острова. Текат процесуално следствени действия“.   

Мигрантите в микробуса са били общо 12 и са сирийци. В момента ги разпитват с преводачи, за да се изясни цялата ситуация, каза градският прокурор на София Илиана Кирилова:“Разпитват се мигрантите, разпитват се лица, настанени в болница, търсят се преводачи. Проверява се откъде са минали. 12 са засега според нас, мигрантите“.

„След получаване на докладната от Столична дирекция на вътрешните работи, е образувано досъдебно производство в Софийска градска прокуратура за тежко умишлено ПТП, както и за каналджийство„, допълни Кирилова
Частта от околовръстното шосе остава затворена заради разследването.

БНР

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram