Бизнес vs. синдикати: С колко ще се увеличи минималната заплата догодина


Темата за повишаването на минималната работна заплата скара синдикатите и бизнеса през миналата седмица. В „Тази сутрин“ Александър Загоров от КТ „Подкрепа“ коментира, че ситуацията е тежка и за двете страни. От организацията поискаха минималното възнаграждение от 1 януари 2022 г. да бъде 764 лв., в момента е 650 лв. Закъсняваме като държава с много неща, както закъсняхме с Плана за възстановяване, така сега закъсняваме с бюджетната рамка за догодина. Работниците имат огромни нужди, няма даване на пари, те се изработват и се постигат с тежък труд, допълни Загоров.

По думите му минималната работна заплата е била капката за раздора с бизнеса. Самото скарване си дойде естествено. Не беше редно въобще държавата да прави среща, при положение, че няма какво да каже. Финансовият министър закъсня, той можеше да каже какви са възможностите на бюджета, посочи Загоров.

Изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов призна, че животът е поскъпнал, но от бизнеса не са съгласни с предложеното от синдикатите увеличение.

Минималната работна заплата през последните 20 г. се увеличава всяка година. Бизнесът не е съгласен с този скок от 17,5%. През октомври и ноември винаги имаме този спор със синдикатите, защото не сме се разбрали за механизъм за определяне на минималната работна заплата, посочи Иванов. Той обясни, че бизнесът е напуснал срещата със синдикатите и държавата миналата седмица, защото социалният диалог е бил нарушен – нямало е аргументи, а говорене на висок тон./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram