Безсмъртните, помните ли Илия Павлов? На 7 март го убиха

0
1527
Парламентарни избори 2021#

Помните ли Илия Павлов и Мултигруп? Той беше първият, който върху начеващата демокрация изгради бизнес империя. Не сам. Помагаха му много кадърни хора, но и ченгета от Държавна сигурност. Симпатичният борец, начетен доста повече от някои свои колеги, успя да обедини интереси, фирми и хора, които немалко време доминираха в икономическия, обществения и дори в политическия живот.

Илия Павлов бе застрелян с един изстрел на 7 март 2003 г. пред офиса на групировката на бул. Г.М. Димитров“ в София. Най-могъщият човек, за какъвто бе смятан Павлов от мнозина бе заличен от живота от няколгограмово парче желязо. Милионите, имотите, фирмите, влиянието – всичко изчезна за един миг.

Чувал съм да сравняват Делян Пеевски с Илия Павлов. Също някои други олигарси. Той все пак беше първият. Ако има нещо общо между тях това са хората от службите като техен гръб, както и връзките с властта. Общ е един от бащите на прохождащия тогава и укрепналия сега олигархично-мафиотски модел Ахмед Доган.

Но има и съществени разлики. Илия имаше проблеми с Иван Костов като премиер, с прокуратурата и службите. Павлов също така не изгради медийна империя, както Пеевски, Борисов и неколцина техни верни авери. Нито държеше в ръцете си държавното обвинение, както отново Пеевски и Борисов.

Бащата на Илия Павлов – Павел Найденов неведнъж е казвал: Когато Илийчо се въздигна и помисли, че всичко е в ръцете му, разбрах, че е въпрос на време да му се случи това, което се случи…

На 7 март преди 18 години стрелец изпълни „мокра“ поръчка. Нищо не е разкрито и до днес.

Политици и олигарси у нас се мислят за безсмъртни, а не знаят какво да направят през следващите няколко часа.

Фрог нюз