Банката за развитие отпусна 75 млн. лв. заем на неизвестна фирма

1
1101

Държавната Българска банка за развитие (ББР) отново е раздала огромен кредит на никому неизвестна фирма с минимални активи. Банката, ръководена от Стоян Мавродиев, е отпуснала единичен заем в размер на 75 млн. лв.

Кредитополучател е „Свети Георги груп“ – дружество, свързано с компанията за изкупуване на вземания „С. Г. груп“. „Последната вече вероятно е лидер на колекторския пазар, след като в края на 2019 г. пласира голяма емисия облигации за 236 млн. лв., използвана поне частично, за да придобие огромен пакет – 538 млн. лв., лоши кредити от Първа инвестиционна банка“, отбелязва „Капитал“.


Според последния годишен финансов отчет на фирмата „Свети Георги груп“, който е за 2018 г., тя почти няма дейност – има едва 57 000 лв. активи, 2000 лв. приходи и нулева печалба.


На този фон изобщо не е ясно как въпросното дружество ще плаща заема от 75.3 млн. лв., който е 10-годишен. Няма информация за какво се планира да се ползват парите, нито пък как е обезпечен кредитът.


Сегашният заем е поредната спорна финансова операция на държавната ББР. Според стратегията си тя би трябвало да подкрепя малкия и средния бизнес, но през последните години стана известна с огромните заеми, раздадени на политици и бизнесмени като Георги Гергов, Делян Пеевски и Румен Гайтански-Вълка, като последните двама получиха финансиране от по около 150 млн. лв.

В понеделник управляващите гласуваха доверие на ББР да подпомага малкия и средния бизнес, пострадал от извънредното положение, с два пакета от по 700 млн. лв. Първият ще послужи за портфейлни гаранции към търговските банки, а вторият – за подкрепа на банковата система при нужда.

Фрог нюз

Коментари от Фейсбук

1 коментар

  1. Поредната кражба и измама е този заем .Кой политик стои зад тези престъпници СГ Груп. След извънредното положение всички на площада. Трябва да се потърси отговорност от престъпната шайка която ни управлява.

Comments are closed.