Арестуваните по президентския скандал вече са шестима

0
434

Бивш служител на Държавна агенция „Разузнаване“ с инициали М.К. е бил задържан за 24 часа заедно с президентския съветник по сигурност и отбрана Илия Милушев, съобщиха от Военно-окръжната прокуратура. Таза задържаните по президентския скандал станаха общо шестима.

От там уточниха, че екипи от военни следователи и прокурори са претърсили и иззели документи на три адреса в София, един от които е президентството. „Действията по разследването се извършват по досъдебно производство, което е образувано за престъпление по чл. 357 от НК – разгласяване на държавна тайна.

Първоначално Илия Милушев е разпитан като свидетел. След извършена компютърно-техническа експертиза на иззет от него телефон се установило, че в апарата има информация, засягаща Държавната агенция “Технически операции”. Доброволно Милушев е предал четири документа, които са били нерегламентирано изнесени от Държавна агенция “Разузнаване”. Според агенцията документите съдържат информация, представляваща държавна тайна. Съветникът е обяснил, че е намерил документите в служебната си каса в кабинета на сградата на Администрация на президента. Това е наложило извършването на действия по разследванията и в сградата на президентската администрация.

За намерените в касата документи съобщи и главният прокурор Иван Гешев с уточнението, че трябва да се провери какво друго съдържа въпросната каса в кабинета на Милушев.

Предстои наблюдаващите прокурори да извършат преценка дали ще бъдат предявявани обвинения и взети мерки за неотклонение на задържаните. По досъдебното производство има и още две лица (П.В. и А.З.), привлечени в качеството им на обвиняеми, спрямо които са взети мерки за неотклонение „домашен арест“.

offnews.bg

Коментари от Фейсбук