Ангел Кунчев: Време е за национални мерки

Препоръчвам национални мерки в борбата с коронавирус. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в ефира на bTV. Продължава да расте броят на заразените. Градовете, които са в червената зона са: Пазарджик, Хасково и Силистра. Между 1500 до 2000 дневно заболели на ден, предвижда Кунчев.

По думите му основният проблем е осигуряването на медицински персонал, а това е ключово, заяви той. 20,30% от медицинските сестри са в пенсионна възраст.

Наложително е да се спазват ограниченията за 50% капацитет на заведенията, освен ако персоналът и клиентите не са изцяло ваксинирани – тогава 100% може да се работи, да няма организирани фестивали, концерти, масови събития.

По отношение на присъственото обучение в училищата, Кунчев заяви, че е скептичен. Ако има две, три заразени деца ще има ли присъствено обучение, попита той. Според него, МОН е разработило мерки, с които да се справи, но няма как на 100% да бъде пресечен процесът на зараза. 

В Студиото на „Нова телевизия“ Тодор Кантарджиев – консултант към Столична община и бивш директор на НЦЗПБ – поясни, че 0.7% от преболедувалите, тоест 7 на 1000 души, могат да се разболеят отново. При ваксинираните с пълен курс на имунизация около 5% могат да се заразят отново, но го преминават леко. Те обаче могат да разпространяват вируса няколко дни, докато той е в голямо количество в носоглътката и организмът не го е унищожил.

„Целта на ваксините е да се намали до минимум вероятността за тежко изкарване на заболяването“, посочи Кантарджиев и определи днешното шествие, организирано срещу мерките в епидемията, като с лозунги от преди два века.

Относно нужната от трета игла, Кантарджиев поясни позицията против на СЗО като взета от етична гледна точка, тъй като голяма част от Африка не е ваксинирана, а Европа ще поставя трета доза.

Той е на мнение, че лекото преболедуване и две дози от ваксината дават достатъчен имунитет. Някои учени казват, че този имунитет ще е до живот, но според Кантарджиев този имунитет ще издържи поне няколко години. Известен факт е, че антителата падат, но остава клетъчният имунитет. При среща с вируса този клетъчен имунитет започва бързо да произвежда клетки, които правят антителата.

Той смята, че мерките е трябвало да се затегнат леко в края на юли. Трябвало е да се обърне внимание и на ваксинацията. Проф. Кантарджиев е на мнение, че планът на здравното министерство трябва да се спазва, добър или лош. Правилно е решението на МОН за присъствен старт на учебната година.

Той посочи, че страната ни отново е начело на класацията по смъртност от COVID-19 в Европа.

„За три дни достигаме броя на починалите, колкото при поредица от атентати в Кабул. А това не е малко“, коментира Кантарджиев и отново даде заявка за критика към настоящия служебен министър Стойчо Кацаров.

По-рано днес проф. Илко Гетов – представител на България в Европейската агенция по лекарствата заяви, че страната ни е на нивото на ваксинационно покритие на страните от третия свят. Той очаква след приключването на сезона и стартирането на новата учебна година нещата да ескалират.

news.bg