Адвокат: Най-агресивни на 02.09 са били полицаите от провинцията

0
869

Хвърлянето на яйца и домати никъде нищо не е решило, посочи Людмил Рангелов

Някои от задържаните на големия протест на 2 септември вече бяха освободени – някои с „подписка“, други – с малка гаранция, а трети – без никаква мярка.

Адвокат Людмил Рангелов заяви в „България сутрин“, че съдът правилно е преценил ситуацията, в която са извършени по-агресивни действия от страна на протестиращите. Това не е действие, извършено без основание, повод и мотив. Протестът е зареден с емоция и с неочаквани ситуации, обясни той.

Адв. Рангелов не очаква вълна от дела и разследвания срещу служители на реда заради полицейско насилие. По думите му много трудно може да се установи кой точно полицай е извършил действията.

„Персонализацията е трудна и в обратния смисъл, но не толкова. Полицаите, които задържат дадено лице, се разпитват в съответното районно. Обратното е доста трудно. Най-вероятно жалбите ще потънат в административната въртележка„, коментира юристът пред Bulgaria ON AIR.

На 2 септември най-агресивни от полицаите са били тези, които са дошли от провинцията. Не са достатъчно обучени и не се съобразяват с категорично записаното в закона за МВР, че сила се прилага абсолютно пропорционално на отсрещното действие„, обяви адв. Рангелов.

И изтъкна, че най-честите закононарушения са прекаленото затягане на белезници и поставянето на задържаните лица за дълго време по корем и очи върху терена или пода на буса. Той допусна, че в някои случаи това се дължи на неопитност, но в други прилича на изтезание. 

Мнението му за замърсяването на сгради с яйца и домати не се различава от отношението му към графитите.

Хвърлянето на яйца и домати никъде нищо не е решило в политически и обществен план„, отбеляза адв. Рангелов.

На 23 септември Европейската комисия ще представи доклада за това докъде е стигнала България в борбата с корупцията и спазването на върховенството на закона. 

„Този доклад ще бъде особено важен. Такива доклади ще бъдат изготвени за всички страни по определени пунктове за върховенството на закона. Ще можем обективно да видим къде се намира България в тази скала„, заяви юристът.

За финал адв. Рангелов посочи, че не вижда кардинални промени в проекта за нова Конституция. Според него целта на проекта е да вкара обществото в процедура и да се спечели политическо време. /КРОСС/ 

Коментари от Фейсбук