6 неща, които никога да не правите от служебния си компютър

0
374

Повечето от нас прекарват голяма част от времето си на работните си компютри. Често пъти ползваме служебния компютър много по-дълго от личния си. Затова и се изкушаваме да отваряме страници, които не касаят работата ни, да плащаме сметките си, да говорим с приятели или да обменяме поверителна информация с колеги.

9 здравословни съвета за работа от вкъщи

Когато правим всичко това не трябва да забравяме, че нищо от това не е добре да бъде правено от служебния компютър. За никого не е тайна, че начините, по които шефът ни може да ни следи чрез работата ни на служебния компютър са много.

За да се предпазите от излишни проблеми, а и за да предпазите личните си данни, вижте какво никога не трябва да правите на служебния си компютър.

Не запаметявайте лични пароли

Влезли сте да проверите сметката си в електронното банкиране или личния си имейл. По-лесно ви е да запаметите паролата в браузъра си, вместо всеки път да я въвеждате. Следващият път, когато понечите да го правите си спомнете, че това означава да предоставите личната си парола на шефа си. Всеки човек проверява нещо лично, когато е на работа и всеки шеф е наясно с това. В много фирми се използват различни софтуери за проследяване на дейността на служителите и всичко, което минава през служебния компютър е видимо за тези софтуери.

Как да работите от вкъщи с половинката си без да се избиете

Онлайн пазаруване

Имате скучен работен ден. Нямате особено много работа и се изкушавате да разгледате някои онлайн каталог, за да си купите нещо. Това не е добра идея, защото по този начин предоставяте лична информация, като номер на кредитна карта, парола, освен това показвате на шефа си, че можете спокойно да поемете повече работа, защото скучаете, а това е добре дошло за него.

Използвате инкогнито прозорци

Ако мислите, че така ще надхитрите системата, грешите. Инкогнито прозорците в браузърите дават частична сигурност. Дните, в които сме били изцяло анонимни в мрежата, отдавна са в миналото. Историята, която оставяте след себе си на работния си компютър, може да ви изиграе лоша шега.

Търсите работа от служебния си компютър

Търсенето на по-добра работа наистина е трудна задача и за да е успешна, трябва да ѝ отделяте повече време, което реално нямате, докато работите. Ето защо е изкушаващо да хвърлите око на обявите за работа, докато скучаете в офиса. Това действие също може да остави отпечатък в регистрите, които се записват при работа от всеки служебен компютър.

Как да се справите с конфликт с колега, докато работите от вкъщи

Още по темата
5 златни правила за етикет в писането на служебен имейл
Как офисът от скучно и сиво място да се превърне в инкубатор за идеи
Правила, които трябва да спазваме за служебната поща
Изтегляте данни и файлове

Изтеглянето и запазването на файлове на служебния ви компютър, които нямат общо с работата ви и произхождат от ненадеждни източници, могат да ви създадат огромни проблеми от лично и професионално естество. Ако например заразите служебния си компютър с вирус от свален файл, това лесно може да ви издаде. ИТ сътрудниците във фирмата ви ще разберат какво се е случило и това лесно ще достигне до шефа ви. Може да имате сериозни неприятности в зависимост от това каква вреда е нанесена.

Отваряте социални мрежи

Използването на социалните мрежи е забранено в много фирми. Да влизате в профилите си въпреки забраната на практика е кариерно самоубийство. Ако бъдете хванати може да има и последствия за вас. Дори във вашата работа да няма забрана за ползване на социални мрежи, шефът ви няма да гледа добре на вас, ако през 1 час публикувате постове във Фейсбук например.

az-jenata.bg

Коментари от Фейсбук