10 от най-странните закони и забрани по света

Рядко се задълбаваме много в законите на страните, които посещаваме като туристи. Понякога обаче подобни познания могат да ни спестят много главоболия. Някои от най-странните закони и забрани по света са толкова необичайни, че ще ти бъде трудно да ги приемеш за реални, но те наистина съществуват.

1. Във Великобритания е забранено да се ядат курабийки на Коледа

Във Великобритания е забранено да се ядат курабийки на Коледа
© Pixabay

През 1644 г. Оливър Кромуел забранява празнуването на Коледа, защото го смята за неморално. Много атрибути на празника са обявени за незаконни, включително сладките и курабийките. Забраната обаче важи само за коледния ден.

Любопитно е, че през годините не е имало указ за отмяна на закона на Кромуел, така че всеки великобританец, който яде курабийки на коледа, технически извършва престъпление.

2. Отново във Великобритания не можеш да пипаш китове

Отново във Великобритания не можеш да пипаш китове
© Pixabay

Ето още един странен закон във Великобритания – всички китове, делфини и други морски бозайници в радиус от 3 мили от бреговете на кралството се считат за собственост на кралицата. Ето защо е забранено да пипаш китове на Острова. Ако искаш, опитай да не спазиш този закон.

3. Не можеш да спасяваш давещ се в Китай

Не можеш да спасяваш давещ се в Китай
© depositphotos

Мистериозният манталитет на Изтока не би могъл да подмине и законите в Китай. Един от тях казва, че спасяването на удавници е незаконно.

Тази забрана е свързана с източната философия. Според нея намесването в човешката съдба и нейната промяна се счита за неморална. Скептиците обаче смятат, че китайските власти просто се опитват да контролират прираста на населението по този начин.

4. Във Франция е забранено да се целуваш на железопътните гари

Във Франция е забранено да се целуваш на железопътните гари
© depositphotos

Този закон е в сила както във Франция, така и в някои великобритански гари, които забраняват на влюбените да се целуват на пероните.

Законът се появява за първи път във Франция през 1910 г. Причината е, че влаковете често се забавят от разписанието заради влюбени двойки, които се целуват на раздяла. В резултат на това властите забраняват целувките на железопътните гари, но въпреки това обособяват специални “зони за целувки”, където влюбените могат спокойно да се отдадат на този момент на нежност.

5. В Италия е забранено да храниш гълъбите

В Италия е забранено да храниш гълъбите
© Pixabay

Може да ти се струва за най-нормалното нещо да нахраниш гълъбите с парче хляб, но във Венеция това е забранено и се наказва с глоба. Този закон е приет, за да предпази красивите статуи и архитектурни паметници от замърсяване от страна на птиците.

6. В САЩ са забранени шоколадовите яйца Kinder Surprise

В САЩ са забранени шоколадовите яйца Kinder Surprise
© depositphotos

Популярните шоколадови яйца са забранени в САЩ още от самото им появяване. Причината за това е, че според американските закони е забранено да се слагат играчки в храната, за да не са задавят децата от малките чатици.

През 2013 г. американците най-накрая видяха Kinder Surprise по рафтовете на своите магазини. Властите разрешиха яйцата да се продават при условие, че вътре има големи играчки, направени от една-единствена част.

7. В Канада не можеш да плащаш само с монети

В Канада не можеш да плащаш само с монети
© depositphotos

Канадците не могат просто да разбият касичката и да си купят нещо със спестените в нея стотинки. Закон, влязъл в сила през 1985 г., забранява плащането с монети, ако цената на продукта е над 10 канадски долара.

8. В Самоа е незаконно да забравиш рождения ден на жена си

В Самоа е незаконно да забравиш рождения ден на жена си
© Paramount Pictures

Самое е независима държава, част от Океания (Тихоокеански островни държави), която е известна със своите необичайни закони. Един от тях гласи, че съпругът не бива да забравя рождения ден на жена си. Ако това все пак се случи, съдът ще наложи глоба на мъжа, която той трябва да заплати директно на своята съпруга.

9. В Япония нямаш право да показваш татуировките си

В Япония нямаш право да показваш татуировките си
© depositphotos

Повечето хора я Япония нямат татуировки. Дори днес те продължават да бъдат заклеймявани в обществото поради връзката им с престъпни групи като Якудза. Няма специален закон, който забранява татуировките, но може да ти откажат достъп в хотела, фитнеса, обществените бани или онсен (горещи минерални извори). Ако имаш видими татуировки, може да не те допуснат дори в супермаркета.

10. Не можеш да стъпваш върху пари в Тайланд

Не можеш да стъпваш върху пари в Тайланд
© Pixabay

И накрая един закон, който всички пътуващи до Тайланд е добре да знаят. Когато си на територията на тази екзотична държава, гледай внимателно къде ходиш. Стъпването върху банкноти или монети, паднали на земята е забранено, защото върху тях са изобразени портретите на видни тайландски граждани.

Папатаци ком

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram