Ювелирни книжни издания от 2021 г., които да си подарим през тази

Какво ще кажете тази година да си поставим едно лесно и приятно предизвикателство? Нека отделим време за себе си и да прочетем няколко стойностни книги. Сетихте ли се вече за заглавия? Ако търсите предложения, продължавайте надолу, където ви очакват не само интересни, но и много красиви издания от 2021 г., които заслужават място във всяка библиотека. Да потегляме в богатия свят на литературата!

Стари истории, нова визия

„Ад“, Данте Алигиери

През изминалата година няколко издателства почетоха паметта на големия италиански поет и философ Данте Алигиери. Неговата „Божествена комедия“ се е утвърдила през вековете като едно от най-мащабните произведения в западната литература.  Затова е истинско пиршество за душата на всеки читател да държи в ръцете си новото (старо) издание на „Ад“.  Книгата е в превод на поета и писател Константин Величков, а по страниците са поместени черно-белите илюстрации на Гюстав Доре.

Снимка: изд. Кръг

По повод 700 години от смъртта на Данте се отчете и изд. „Колибри“ с една адаптирана версия на книгата – Божествена комедия. Първи стъпки в тъмната гора“ от Даниеле Аристарко, с июстрации от Марко Сома. Даниеле Аристарко е автор на разкази и популярни есета, преподава литература и пише книги за деца.

„Чудният вълшебник от Оз“, Л. Ф. Баум

Едва ли има много хора, които поне веднъж да не са чували за магьосника от Оз и за малката Дороти. Независимо на каква възраст сме, книгата на Баум винаги ще е извор на мъдрост и идеи за света. Вече повече от век поколения деца са съпреживявали приключенията на Тенекиения човек, Плашилото и Страхливия лъв. А днес имаме удоволствието да държим в ръцете си нов превод  на популярната творба, но с класическите илюстрации от У. У. Денслоу, близък приятел на самия автор.

„Макбет“ и „Бурята“, Уилям Шекспир, с илюстрации от Адриана Янкова и Неда Ангелова

Две издания от английския драматург Уилям Шекспир веднага привличат погледа – това са „Макбет“ и „Бурята“. „Макбет“ е сред най-значимите творби на Шекспир, посветена на пълководеца Макбет, готов на всичко, за да се възкачи на трона на Шотландия. Пиесата „Бурята“, от своя страна, има доста по-вълшебен сюжет. Тя разказва за магьосника Просперо – законен херцог на Милано, но прокуден на самотен остров заедно с дъщеря си Миранда. Когато един ден неговият брат Антонио, узурпирал трона и властта му, преминава с кораб наблизо, Просперо предизвиква ужасна буря, чрез която да получи възмездие.

Снимка: изд. Кръг

Специалното на новите издания на „Кръг“ е, че художественото им оформление е поверено на млади и много талантливи илюстратори от Националната художествена академия. Това са Адриана Янкова и Неда Ангелова. Не можем да не им признаем, че са се справили отлично!

„Война и мир“, Лев Толстой, с илюстрации от Теодор Ушев

Литературният гений Лев Толстой е завещал не е едно мащабно произведение, а „Война и мир“ е еталон в световната литература. В романа авторът изкусно описва руското общество в цялата му пъстрота и многообразие, като среща читателите с над петстотин герои от три поколения.

Снимка: изд. Кръг

„Война и мир“ определено спада към тази категория произведения, към които изпитваме естествено страхопочитание. Днес обаче сме късметлии, защото новото издание не само е прекрасно илюстрирано от Тео Ушев, за да потопи читателя напълно в атмосферата на историята, но е и разделено в четири тома, което го прави лесно за четене.

„Дълбините на въображението. Приказки от един суфи“, Ахмед Хилми Филибелията, с илюстрации от Махмуд Фаршчиян

Ахмед Хилми се ражда през 1865 г. в Пловдив, в семейството на османския консул Сюлейман бей. Суфист, философ, писател и издател, Филибелията е сред най-видните мислители на късната Османска империя.  Творчеството му включва исторически, философски, богословски и политически произведения, както и романи, стихотворения и пиеси. Всички те са създадени между Младотурската революция от 1908 г. и смъртта му през 1914 г., и съчетават модернистични възгледи на автора със суфистка философия и твърдото отхвърляне на материализма и позитивизма.

Снимка: изд. Paradox

Философският роман „Дълбините на въображението“ е най-известното произведение на Ахмед Хилми.

Приказки от Оскар Уайлд с илюстрации от Дамян Дамянов

Ирландският писател и драматург Оскар Уайлд става известен с пиесите си, но приказките, които пише като подарък към децата си, будят особен интерес и до днес. Те са тъжни, понякога дори жестоки, но носят своята красота и мъдрост. Историите на Уайлд отразяват и възхваляват универсалните човешки ценности и са подходящи както за най-малките, така и за порасналите читатели.

Настоящото издание излиза с нов превод на Венцислав Венков, а стилните илюстрации на Дамян Дамянов допълват текста по уникален начин.

Приказки от Якоб и Вилхелм Грим с илюстрации от Мира Мирославова

В обемния том са включени най-известните приказки на Братя Грим, любими на поколения читатели. Историите са в превод на сладкодумния разказвач Димитър Стоевски (1902-1981). Българският писател и драматург се нарежда сред най-големите познавачи на немска художествена литература, а неговите интерпретации носят особена красота и богатство на езика.

Към класическия превод идват богатите илюстрации на талантливата Мира Мирославова и превръщат изданието в истинска наслада за ценители на литературата и изобразителното изкуство.

Нови истории с прекрасна визия

„Цветовете на живота“, Лиса Айсату

Не е случайно, че Лиса Айсату е известна като един от най-успешните илюстратори в Норвегия. Тя е автор и художник на много детски книги, сред които „Момичето, което искаше да спаси книгите“ от Клаус Хагерюп и „Скоро ще заспиш“, написана от сестра ѝ Хади Н’джие.

Айсату притежава вълшебно умение да обрисува с образи и думи емоционалните ни състояния. В „Цветовете на живота“ тя подбира най-красивите си рисунки  и ги  свързва в история за живота и най-истинската му страна. Книгата е разделена на шест глави: детството, юношеството, живота на възрастния, семейния живот, средната възраст и накрая старостта.

„Хари Потър и философският камък“, „Хари Потър и стаята на тайните“, Дж. К. Роулинг, дизайн и илюстрации MinaLima

От излизането си насам Хари Потър се е превърнал в абсолютен любимец на децата, както и на вече порасналите фенове. Книгите са получавали много различни издания през годините – един илюстрирани, други – не. Но всяко от тях съдържа нещо уникално и обогатява поредицата по свой начин.

През изминалата година на българския книжен пазар се появиха едни от най-специалните издания на „Хари Потър и философският камък“ и  „Хари Потър и стаята на тайните“ – тези с дизайн и илюстрации на MinaLima. Луксозните книги не само са разкошно изрисувани, но съдържат и интерактивни елементи, тип театър на сенките.

„Към Никъде“, Брандън Сандерсън

Artline Studios отново изненадват приятно с още една прекрасна дървена корица и нов роман от Брандън Сандерсън.

Снимка: Artline Studios

След  „Към небето“ и „Към звездите“, епичната история за Спенса, която пътува отвъд звездите, за да спаси от унищожение света си, продължава в „Към Никъде“. В третата част от поредицата Върховенството започва война, която ще обхване цялата галактика. Спенса знае за оръжията, които планират да използват, за да постигнат целта си. И знае, че колкото и пилоти да имат, няма как да победят този враг. Само че Спенса притежава сили, за които никой друг не подозира. Може би момичето все пак ще успее да спаси галактиката.

„Момчето, къртицата, лисицата и конят“, Чарли Макеси

Книгата на Чарли Макеси е отличена с Waterstones за 2019 г., една от най-важните литературни награди във Великобритания. В България пък изданието излиза с красивите калиграфии на Дамян Дамянов.

Историята е разказана с текст и рисунки и запознава читателите с една странна дружина. Това е съвременна приказка за приятелството между любопитно момче, лакома и жизнена къртица, предпазлива лисица, преживяла много трудности, и мъдър кон. В четирите персонажа са въплътени богата палитра от характери, типично човешки черти и емоции. Всеки от нас може да се разпознае сред героите и именно това е най-вълшебното в книгата.

„На конци. 1968. Една действителна история“, Веселин Праматаров

Този специален за родното книгоиздаване проект е иницииран от Чешкия център в София, посолството на Чешката република и посолството на Словашката република. Заглавието му  казва всичко – една действителна история за един реален строй, в много отношения нечовешки  и потискащ.

Месец след нахлуването на войските на Варшавския пакт в Чехословакия през 1968 г., за да сложат край на Пражката пролет, трима български студенти – Едуард Генов, Александър Димитров и Валентин Радев, разпространяват позиви срещу участието на българската армия с текст: „Вън войските на марионетката Живков от ЧССР!“. След оперативна разработка на Държавна сигурност под кодово име „Марионетките“,  тримата са изключени от университета, арестувани и осъдени.

Графичният роман е достоен за световната сцена и можем само да му пожелаем много преводи. Това е силна история, която показва, че човешкият дух е над всичко и дори в условията на тоталитарно общество гражданското чувство за справедливост надделява.

„Изкуството на К. Г. Юнг“, съставители: Фондация за творбите на К. Г. Юнг

Карл Густав Юнг е швейцарски психолог и психиатър, близък до Зигмунд Фройд в периода 1907 -1912 г.  Става популярен с богатите си познания и интереси в областта на митовете, сънищата, философията, антропологията и изкуството. Превръща се в една най-влиятелните фигури в дълбинната и трансперсоналната психология на 20. век.

Самият Юнг никога не е възприемал себе си като човек на изкуството. Макар приживе многократно да включва илюстрации в трудовете си, всеки път авторството им е прикривано. Повечето му творби остават анонимни, те са единствено допълнение към разсъжденията му, но не и нещо самостоятелно. След публикуването на „Червената книга“, своеобразен личен дневник на Юнг, авторството на скиците най-накрая става ясно. Настоящият том използва за корица именно изображение от „Червената книга“, където се вижда специфичният почерк на Юнг и влиянията от изкуството на миналия век.

Под моста

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram