Що е то тип кожа? Кратък наръчник за определяне на типа кожа

Грижата за кожата е цяло изкуство, но не се плашете: това е нещо, което всички можем да научим. В основата на грижата за кожата е да я познавате, защото разбирането означава, че можете да намерите правилните продукти, които работят за вас и да се преборите с потенциални проблеми, без да си причинявате допълнителни такива.

Има седем основни типа кожа: нормална, мазна, суха / дехидратирана, комбинирана, податлива на акне, чувствителна и зряла. Научете се как да я идентифицирате и да се грижите за за нея.

  • Нормална кожа

Как да определя:

Рядко имате пъпки. Кожата ви не е склонна да реагира отрицателно на нови продукти или климатични промени. Не чувствате, че трябва постоянно да овлажнявате или подсушавате лицето си през целия ден. Кожата ви е стегната, с минимални фини линии и бръчки.

Съвети за грижа:

Късметлийка! При нормална кожа не изпитвате почти никаква чувствителност, сухота или омазняване. Кожата ви може да толерира повечето съставки, което означава, че можете да избирате между разнообразие от козметични продукти и да изпробвате различни почистващи средства, хидратанти и маски, докато не намерите точно това, което работи за вас.

  • Мазна кожа

Как да определя:

Кожата ви винаги изглежда блестяща. Вероятно не са ви чужди подсушаващите кърпични и матиращите пудри. Може да откриете, че продуктите за грим и грижа за кожата не винаги стоят така, както бихте искали.

Съвети за грижа:

При мазна кожа контролът на блясъка е основна грижа. Въпреки че има ползи от мазната кожа (като по-малко бръчки!), Трябва да избягвате съставки като минерални олиота, вазелин и алкохол. Продуктите с етикет „некомедогенни“ действат чудесно при мазна кожа, тъй като те няма да запушат порите ви. Хидратантите без олио са най-добрите ви приятели (Да, все пак трябва да я овлажнявате!). Подходящи са и химическите ексфолианти и глинените маски. Не забравяйте да не измивате прекомерно лицето си, тъй като изсушаването на порите може да доведе до производството на още повече себум.

  • Суха или дехидратирана кожа

Как да разбера:

Сухотата и дехидратацията всъщност са два отделни проблема, но те имат много сходни симптоми. Ето как да ги идентифицирате в кожата си: Сухотата се причинява от липса на омазняване по кожата. Симптомите включват лющене, чувствителност, сърбеж и пукнатини. То може да бъде причинено от фактори на начина на живот и околната среда или хронично състояние (в случай на екзема или свързани състояния). Дехидратацията е резултат от това, че кожата ви не задържа достатъчно влага. Кожата ви може да се усеща стегната, да има хартиен вид или да показва малки фини линии, когато я прищипете с пръсти.

Съвети за грижа:

За да се грижите за сухата кожа, трябва да запечатате влагата, като нанасяте богат овлажнител няколко пъти дневно – особено след измиване на ръцете или къпане. Опитайте се да поддържате въздуха в дома си топъл и влажен, за да помогнете за заздравяването. Избягвайте използването на сурови сапуни или продукти, съдържащи цитрусови масла или много аромати. Ако кожата ви е дехидратирана, от друга страна, не забравяйте да потърсите продукти на водна основа, тъй като продуктите на маслена ткава всъщност могат да влошат състоянието на кожата ви. Най-важното, бъдете сигурни, че пиете достатъчно вода всеки ден!

  • Комбинирана кожа

Как да определя:

Ако имате затруднение с определянето какъв тип кожа имате, тя най-вероятно е комбинирана. Суха ли е кожата ви в определени зони, докато в други е мазна? Комбинираната кожа се характеризира с мазна Т-зона и суха или нормална кожа в останалата част от лицето.

Съвети за грижа:

Избягвайте същите съставки като при мазната и сухата кожа, като продукти на базата на алкохол. Важното при комбинирана кожа е балансът. Изолирайте проблемните зони с локално третиране и използвайте тонери или балансиращ крем, за да я изгладите.

  • Склонна към акне кожа

Как да разберете:

Ако ви се получават често пъпки или имате такива, които ви се струва, че не изчезват, вероятно имате склонна към акне кожа. Това означава, че порите ви са склонни да се запушват лесно, което ви прави по-податливи на черни точки или пъпки, отколкото други типове кожа. Можете да имате мазна или суха кожа и да сте предразположени към акне.

Важна забележка:

Зачервяванията по кожата може да не са непременно акне. Всъщност често срещан проблем за кожата е розацеята – известна като „акне за възрастни“, защото може да причини симптоми,подобни на акнето. Други симптоми на това състояние включват изпъкнали кръвоносни съдове, удебелена кожа и щипене или парене. (Ако това отговаря повече за вашата кожа, прескочете надолу към секцията „Чувствителна”)

Съвети за грижа:

Използвайте почистващи продукти, специално създадени за лечение на акне, както и ексфолианти и овлажняващи средства, които ще помогнат да се сведе до минимум появата на пъпки. Нежно почиствайте лицето си, за да избегнете травми на съществуващите пъпки и използвайте локален гел за лечение и изсветляване на белези от акне. Потърсете съставки за борба с акне като салицилова киселина, глина, бензоил пероксид или ретинол.

  • Чувствителна кожа

Как да разбера:

Чувствителната кожа може да бъде причинена от наследствени фактори, алергии или фактори на околната среда. Признаците от този тип кожа включват:

  • Кожа, която се зачервява лесно;
  • Чести обриви и неравности;
  • Парене или щипене след използване на продукт за грижа за кожата;
  • Отрицателна реакция на аромата;
  • Петна от суха, люспеста, раздразнена кожа;

Съвети за грижа за кожата:

Трябва да внимавате при избора на козметика, тъй като сте по-податливи на дразнене, зачервяване, щипене, парене или акне. Избягвайте аромати и дразнители като алкохол или антибактериални съставки. Потърсете продукти с по-малко добавки и потърсете такива с успокояващи, лечебни или противовъзпалителни свойства.

  • Зряла кожа

Как да разберете:

Въпреки че кожата на всеки остарява различно, знаците са доста универсални. Може да забележите бръчици тук-там или повече сухота, отколкото в по-младите си години. При по-зрялата кожа може да забележите увисване, тъмни петна, липса на свежест и дехидратация.

Съвети за грижа за кожата:

Зрялата кожа изисква по-задълбочена грижа, за да се справи с минали и бъдещи щети. Няма грешно време за създаване на програма против стареене с възстановителни процедури, които могат да засилят колагена, както и да предпазят от вредни фактори на околната и клетъчната среда.

Важно е да се съобразявате с типа кожа, който имате, но също и с нейното състояние и възраст. Не забравяйте, че с увеличаването на броя свещички върху тортата, трябва да сме все по-отговорни и активни в грижата за кожата. При нас можете да направите консултация с дерматолог, който да ви насочи към правилната последователност от действия и процедури, които да ви помогнат, както и с нашите специалисти, които ще ви помогнат в избора на най-подходящата за вас поддържаща процедура. Ние съветваме винаги да се започва с дълбоко почистване!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram