Ципура със салвия и чесново масло

У дома сме големи почитатели на морските продукти. Наскоро забелязах, че в блога ми почти липсват рецепти с тях. И веднага взех мерки. Днес ви предлагам една изпитана, лесна и много вкусна рецепта, която можете да приготвите с различни видове риба – ципура, лаврак, пъстърва и др.

Необходими продукти за 3 порции:

3 пресни ципури
50гр. краве масло
3 едри скилидки чесън(пресовани)
20 листа от прясна салвия(и още 9 за поставяне в разрезите).
морска сол
черен пипер (най-добре микс)
1 лимон
4 с.л. зехтин
100 -150мл. сухо бяло вино
100-150 мл. вода
9-10 чери доматчета

 Рибите се почистват, напръскват се с малко лимонов сок отвътре и отвън. Посоляват се с черен пипер и сол. От едната страна  на рибите се правят по три напречни разреза под ъгъл.
От маслото, пресования чесън, солта и намачканата в хаванче или счукана (може и много ситно нарязана)  салвия се прави смес. Във всеки разрез се поставя топче от тази смес, листенце салвия и половин резен лимон(не бива да е нарязан много дебело).
В бретер или съд за печене с капак, подходящ за фурна, се изсипват равномерно 2 с.л. зехтин, поставят се рибите с разрезите нагоре и се заливат с виното и водата. Отгоре се подреждат чери доматчетата и се поливат с още 2 с.л. зехтин.  Поръсват се с още малко черен пипер. Пекат се с капак в предварително загрята на 200 градуса фурна около половин час. След това капакът се маха и рибата се допича още 20-30 минути до приятно зачервяване. По време на печенето наблюдавайте нивото на течността – тя не бива да извира.
 Ако не разполагате с подходящ съд с капак, можете за изпечете рибата под фолио и в края на готвенето да го отстраните.

Тази рецепта можете да приготвите и с други свежи (или сухи) подправки като копър или естрагон. Експериментирайте, така ще откриете кой вариант е най-вкусен на вашето семейство.
Не забравяйте бутилката студено бяло вино.
Може и тъмно пиво в настоящия сезон.:))

Автор: Нели Колева https: http://hranatazadushata.blogspot.com

Нели  Колева е от Казанлък. Завършила е българска филология и работи като учител няколко години. Днес тя е далеч от сферата на образованието и е ангажирана с работата си в семейния бизнес, който съпругът и създава.  През март 2011г. слага  началото на  блога си „Храна за душата“ (Food for the soul), в който тя обединява интересите си в областта на фотографията  и кулинарията.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram