Хиляди розови фламинги намериха дом край Бургас


От няколко години цели колонии от розово фламинго избраха езерата край Бургас за собствен дом.Според учените има конкретни причини розовото фламинго да избере точно Бургаските езера.

„Видът в момента е в разцвет и той има необходимост от жизнена територия. Започва да се разпространява и едно от местата, където това се случва, е Атанасовското езеро и като цяло комплексът на Бургаските езера. За тях са необходими точно такива места – плитки, много солени, в които живее тяхната храна“, коментира Спас Узунов от българска фондация „Биоразнообразие“.

Екзотичната птица е рисков вид и се наблюдава внимателно от различни експерти. Следи се затова как присъствието и може да се отрази на екосистемата на Атанасовското езеро и какви са взаимоотношенията и с останалите видове.

Близостта на летището обаче може да се превърне и в проблем.

Само няколко километра делят летище „Бургас“ и Атанасовското езеро, което е дом на над 3000 екземпляра розово фламинго.

Директорът на летището Георги Чипилски смята, че розовото фламинго е от птиците, които представляват най-малък риск за сблъсък със самолетите.

„В общия случай то се намира в района на едно и също езеро и съответно търси храна в различни части на този район. А когато правят такива прелитания, обикновено фламингите летят на височина по-малка от 50 метра, което е далеч под подходите на самолетите при излитане и кацане. Смятаме, че рискът от евентуално сближаване на самолет с ято фламинги е много минимален“, каза още той.

От летището се прилага пасивен и активен контрол на птиците.

„Ние използваме екипировка като специализирани лазери, мобилни станции, които издават дистрес кодове. Тази година дори сме планирали да закупим нова мобилна установка, която има иновативни технологии за прогонване на птиците. Другото средство, което използваме много ефективно, са газови оръдия за издаване на звук, който съответно прогонва птиците“, посочи Георги Чипилски.

За розовото фламинго следят както експертите, така и голям брой любители на птицата.

бТВ, „Тази събота“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram