Триъгълни банички бомбички

Рецептата е доста популярна и има защо – лесна  е за приготвяне, а резултатът – неизменно вкусен и радващ окото. Приготвяла съм я с различно количество продукти според рецептите, които следвах, но резултатът не ме удовлетворяващо, защото или бяха прекалено мазни или недостатъчно пухкави. Днес ви представям рецептата с най-добре балансираните като количеството продукти според вкуса на моето семейство. Надявам се да ви хареса.

Необходими продукти за 10бр(+/- 1бр) банички.
За пълнежа:2 яйца250г сирене (или смес от извара и сирене)
За намазване на баничките:2 яйца250г кисело мляко2 щипки сода за хляб1/2 к. л. сол90мл олио500г фини кори за баница

Начин на приготвяне:
Приготвяме плънката като натрошаваме сиренето и го смесваме с яйцето в подходящ съд. В друг по-голям съд поставяме млякото и поръсваме с двете щипки сода като разбъркваме леко докато шупне. Добавяме двете яйца, разбиваме и добавяме към тях олиото и солта.За всяка баничка взимаме по две кори. С помощта на силиконова четка намазваме леко горната кора и прегъваме на два пъти откъм широката страна докато получим срещу нас вертикален правоъгълник. При всяко прегъване намазваме обърнатата кора леко със сместа. В долната част на правоъгълника поставяме по 1 пълна с. л. от плънката и загъваме на триъгълник в една и съща последователност до края на кората. Намазваме готовите пликчета леко с млечната смес и ги поставяме симетрично в тава върху хартия за печене.  Важно е да не намазвате обилно корите, за да не омекнат прекалено и да се накъсат при сгъването и пренасянето.  Ако ви остане смес, разнесете я равномерно върху подредените в тавата банички.Изпечете ги на 200 градуса до бухване и зачервяване.

Добър апетит!
Моите забележки:Може да добавите към плънката свежи зелени подправки по ваш вкус – пресен лук, спанак или коприва.За това количество си пригответе две тави (стандартни) и разделете баничките поравно в тях. Ако печката ви има функция за едновременно печене на няколко нива, ви препоръчвам да изпечете заедно баничките в двете тави, за да спестите време и ток.

Автор: Нели Колева https: http://hranatazadushata.blogspot.com

Нели  Колева е от Казанлък. Завършила е българска филология и работи като учител няколко години. Днес тя е далеч от сферата на образованието и е ангажирана с работата си в семейния бизнес, който съпругът и създава.  През март 2011г. слага  началото на  блога си „Храна за душата“ (Food for the soul), в който тя обединява интересите си в областта на фотографията  и кулинарията.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram