Топ 70 на българските знаменитости

Пъстра палитра от нови звезди, провокативни артисти и дългогодишни любимци на публиката присъстват в деветата годишна класация на Forbes България. Според критериите на Forbes в класацията на знаменитостите влизат: спортисти, тв водещи и продуценти, актьори и режисьори, музиканти, писатели, модели, инфлуенсъри, които имат присъствие и извън онлайн пространството. Селекцията не включва журналисти, които се занимават с новинарски и публицистични предавания; режисьори и продуценти, които не са активни в медийното пространство; знаменитости, ангажирани пряко с политика.

1 Мария Бакалова


Актриса | години: 26


За втора поредна година най-успешната българска актриса в Холивуд оглавява класацията на Forbes. Бакалова се възползва от шеметния успех на „Борат 2“ и успя да начертае следващите си професионални стъпки. Тя е част от каста на новия филм на Marvel „Пазители на галактиката“, изпълнява главната роля и е копродуцент на романтичната комедия Honeymoon, която излиза по кината през декември. През изминалата година участва в още два филма, а за 2023-та ѝ предстоят роли в лентите Fairyland и Unfrosted: The Po-Tart Story, който се продуцира за Netflix. Актрисата е продуцент и участва в новия български филм „Триумф“. Бакалова бе начело на комисията, която избра българското предложение за „Оскар“, ще бъде и част от журито на Американската филмова академия по избор на Оскарите.

2 Григор Димитров


Тенисист | години: 31


Григор Димитров завърши една предизвикателна за себе си година със силни представяния на турнирите във Виена и Париж. Той e 28-и в световната ранглиста на ATP и, както става ясно от текста за корицата на миналия ни брой, продължава да има големи амбиции на корта. Извън него Димитров, който е спечелил близо 22 млн. долара от наградни фондове, има силни рекламни договори с компании като Nike, Wilson, Netjets и Vitamin Well. В интервюто си с Forbes той разкри ексклузивно и първите си директни инвестиции в бизнеси от различни сфери. Димитров има над 1 млн. последователи в Instagram.

3 Христо Стоичков


Бивш футболист, тв анализатор | години: 56


Легендата на българския футбол се нареди сред стоте най-велики футболисти за всички времена на списание FourFourTwo (89-о място). Той все още събира овации на терена по време на Мача на мира в Рим и като посланик на „Пробега на мира“ за Европа.

По време на световното първенство по футбол в Катар, като анализатор за американския тв гигант TUDN, той взе интервюта с Лионел Меси, Роналдиньо, Бебето, Ромарио и много други звезди. Стоичков бе в отбора на звездните коментатори в галавечерята на ФИФА. Развива своя бранд за луксозни стоки H8S, част е от рекламите на Winbet и един от новите посланици на туристическа дестинация България.

4,5 Иван Христов и Андрей Арнаудов


ТВ продуценти | години: 43 и 43


Популярните тв лица разгърнаха огромна палитра от разнообразни дейности и проекти. Продуцентската им компания „Междинна станция“ стои зад някои от най-гледаните предавания на bTV – „Фермата“, сериалите „Съни бийч“ и „Мен не ме мислете“, предаванията „Бригада Нов дом“ и „Смени жената“. През 2023 г. пък се впускат в ново приключение със заснемането на пълнометражен биографичен филм. През изминалите месеци на пазара излезе биографичната им книга „Братя по сърце“, както и третият том на поредицата „Алманах на България“, която се нарежда сред най-продаваните книги в България. Двамата продължават да развиват и социалните проекти „Движение за национална кауза“ и Bulgaria Wants You, към които добавят нови инициативи и събития. Христов и Арнаудов са рекламни лица на новия сайт за залози Sesame.bg.

6 Магърдич Халваджиян


Продуцент  | години: 55


Емблематичната продукция на Халваджиян „Като две капки вода“ се превърна в най-гледаното реалити предаване през пролетта с над 1 млн. зрители средно на епизод. През есента пък продуцентът изненада зрителите с изцяло нов формат – „Звездите в нас“. Може би най-ярката звезда в продуцентското му портфолио през изминалите месеци обаче бе „Забраненото шоу на Рачков“, което в новия си сезон вече се нарича „С Рачков всичко е възможно“. Филмовите проекти на Халваджиян, реализирани за международна публика преди ковид пандемията, продължават и до днес своето разпространение на различни пазари. Един от новите проекти на продуцента на Global Group е образователна платформа с мастъркласове.

7 Евтим Милошев


Тв продуцент | години: 54


След 8-годишна пауза продуцентският отбор на Dream Team Productions отново вкара приключението Survivor в домовете на зрителите – този път с дестинация Филипините. В ефира на bTV другият проект на Милошев е комедийният сериал „Татковци“, а в телевизионното пространство на „Нова“ – новият сериал „Лъжи­те в нас“, чийто първи сезон се завъртя през пролетта. В момента текат снимките на продължение на друг знаков за продуцента сериал – „Дяволското гърло“.

8 Ансамбъл по художествена гимнастика

Новият ансамбъл по художествена гимнастика – Женина Трашлиева, Рейчъл Стоянов, София Иванова, Маргарита Василева, Камелия Петрова и Радина Томова – спечели златните медали от световното първенство. Съставът, воден от Весела Димит­рова, стъпи на върха в многобоя в първото си голямо състезание. Със световната титла ансамбълът спечели и квота за олимпийските игри в Париж 2024. България печели злато от световното в многобоя при ансамблите за първи път след Измир 2014.

9 Георги Господинов


Писател | години: 54


В края на 2022 г. романът „Времеубежище“ на Георги Господинов бе включен в престижните класации на Guardian и на New York Times за една от най-добрите книги на годината, редом до Нобелови лауреати и световни бестселъри. През май Господинов спечели най-престижната италианска награда за литература – Premio Strega Europeo, а освен в Италия, Великобритания и САЩ книгата вече е преведена на над 10 езика и се разпространява на международния пазар. Неслучайно българският П.Е.Н. клуб го номинира като българското предложение за Нобелова награда за литература.

10 Любо Киров 


Музикант | години: 50


През есенния тв сезон Любо Киров за втори път седна на менторския стол в „Гласът на България“ по bTV, два пъти напълни зала 1 на НДК, направи грандиозен концерт в зала Troxy в Лондон и лятно турне в България, което се нареди сред най-посещаваните събития на български изпълнители в класацията на Eventim. На пазара излезе и биографичната му книга „Всичко е имало смисъл“, а на наградите на БГ радио грабна три статуетки. Киров има собствена продуцентска компания My Sound Production.

11 Димитър Рачков


Актьор и тв водещ | години: 50


Мащабната рекламна кампания на WinBet позиционира Рачков във всяка медия и билборд, но най-комфортното телевизионно пространство за актьора отново беше ефирът на Нова тв. Той се завърна в ролята си на водещ на „Като две капки вода“ и в собственото си комедийно предаване „С Рачков всичко е възможно“. Моноспектакълът му „Забраненото шоу на Рачков“ имаше представления както в България, така и в Англия.

12 Георги Тошев


Тв продуцент и писател | години: 53


Георги Тошев стартира националната програма за отбелязване на 80-ата годишнина от рождението на Стефан Данаилов с био­графична книга и документален филм. Столична библиотека го отличи като най-четения автор на биографични книги. Продуцентът на „Преди обед“, продуцент и автор на поредиците „Непознатите“ и „Децата на другата България“ участва в амбициозната рекламна кампания на Johny Walker и в изложбата „Чуй гласа ми“, посветена на психичното здраве.

13 Лили Иванова


Музикант | години: 83


Над 30 концерта в цялата страна, над 100 часа на сцена, над 13 хил. души на крака в „Арена Армеец“ – това са само част от числата, които съпровождат най-голямото турне в България за 2022 г. Турнето на Лили Иванова я нареди на челно място като най-продавания български изпълнител на годината в мрежата на Eventim, а медийната подкрепа на bTV допринесе за отразяването на концертите. Любопитен факт е, че вече има колекция от пъзели Лили Иванова на художника Васил Горанов.

14 Шеф Иван Манчев


Шеф-готвач и тв водещ | години: 49


За поредна година съдията на „Черешката на тортата“ и „Кошмари в кухнята“ е на челно място сред известните шеф-готвачи в класацията. С четири собствени ресторанта от веригата „Кактус“ и рекламно партньорство с Lidl шеф Манчев е пред конкуренцията.

15 Нико Тупарев


Тв продуцент | години: 51


Някои от най-рейтинговите и провокативни предавания в телевизионния ефир отново са дело на продуцентската къща на Нико Тупарев Old School Production. Тя стои зад „Ергенът“ и „Стани богат“ по bTV, „Игри на волята“ и „Черешката на тортата“ по Нова тв.

16 Силвена Роу


Шеф-готвач | години: 55


Бляскавият шеф-готвач реализира собствено кулинарно предаване по bTV „Моето звездно парти“, издаде книга с рецепти „Гурме бебе“ и реализира подкаст за храненето на децата. Авторската ѝ марка здравословна храна, която преди година дебютира на Малдивите, вече се предлага и в Швейцария. Силвена Роу е рекламно лице на зърнени продукти Krina и посланик на редица благотворителни инициативи.

17 Азис


професия: Музикант |години: 44


Кралят на попфолка е крал и на милионите гледания в YouTube – четирите му нови дуета подобряват рекордите по гледаемост на премиерен клип и са едни от най-гледаните музикални клипове за годината. Дуетът му с Меди има 14 млн. гледания в YouTube, с Галена – 40 млн., с Десислава – 6 млн., с хърватската звезда Severina – 50 млн. гледания. Освен в много международни колаборации, Азис участва и в новата рекламна кампания на InBet, в която си партнира с Герасим Георгиев-Геро.

18 Александър Везенков


Баскетболист | години: 27


Състезателят на гръцкия „Олимпиакос“ и на българския национален отбор по баскетбол два пъти получи приза за най-полезен играч на месеца в Евролигата. Рекордното му представяне е с коефициент на ефективност 29.4. По време на Европейското първенство по баскетбол в Грузия той подобри абсолютния рекорд на Алексей Швед. През лятото на 2022 г. получи оферта от „Сакраменто Кинг“, които държат правата му за NBA, но отказа в полза на гръцкия „Олимпиакос“.

19 Соня Йончева


Оперна певица | години: 41


Българското сопрано е звезда на европейската оперна сцена – през есента направи солово турне във Версай, Лион и Ла Рошел, изгря в ролята на Федора в Ла Скала и издаде втория си солов албум „Хендел“. Отвъд океана Йончева ще представи нова продукция на Нова година в Метрополитън опера. Певицата е посланик на УНИЦЕФ и собственик на продуцентската компания SY11.

20 Александър Кадиев


Актьор и тв водещ | години: 39


Водещият на „Преди обед“ и „България търси талант“ по bTV скочи от малкия в големия екран с ролята си във втората част на филма „Завръщане“ на режисьора Ники Илиев. След това продължи към театъра, където има десетки роли, а през изминалата година направи и турне в САЩ с постановката „Тя, той и още двама-трима“, пробва се и като копродуцент на постановката „Игра за двама“ по текст на Иво Сиромахов.

По повод 10-ата годишнина на „Преди обед“ с екранната му половинка Деси Стоянова позираха за корицата на сп. Eva.

Кадиев се включва и в редица благотворителни кампании, които подкрепя в социалните си мрежи.

21 Шеф Виктор Ангелов


Шеф-готвач и тв водещ | години: 49


Собственикът на заведенията Chef’s и БДС се завърна на екран като строгия съдник в хитовото готварско реалити Hell’s Kitchen по Нова тв. Ангелов разработва авторски рецепти за списанието и сайта на Billa Кулинариум и е рекламно лице на уреди Miele.

22 Николаос Цитиридис


Тв водещ | години: 28


За първи път влезе в ролята на жури на „България търси талант“, а всяка делнична вечер разсмива зрителите с „Шоуто на Николаос Цитиридис“ по bTV. През лятото хуморът излезе и извън екрана с турнето на авторската му стендъп комедия „Това не е за по телевизията“.

23 Кубрат Пулев


Боксьор | години: 41


Най-добрият български боксьор в тежка категория спечели мача срещу американеца Джери Форест в галавечер в Калифорния. Той изигра още един мач срещу Дерек Чисора в зала „О2 Арена“ в Лондон, но загуби по точки. Обяви, че преговаря с Тайсън Фюри за мач за световната титла по бокс в тежка категория. Междувременно Кубрат Пулев съобщи, че е станал магистър по политология с диплома от Университета за национално и световно стопанство в София.

24 Евелин Костова


Актриса | години: 29


Чаровната актриса озари ефира на bTV като жури в „България търси талант“ и с участието си в сериала „Съни бийч“. Тя участва и в новия филм на Ники Илиев „Завръщане 2“, а в театъра можем да я гледаме на сцената на Театър Българска армия. През 2022 г. тя стана новото рекламно лице на Lilly Drogerie.

25 Галена


Музикант | години: 37


През изминалите месеци певицата успяваше да съвместява многобройните си изяви с участието си в „Гласът на България“, където за втора поредна година влиза в ролята на ментор. Песните ѝ се радват на огромна популярност, а дуетът ѝ с Азис постави рекорд за най-гледан видеоклип в YouTube в България в рамките на един ден. Галена е собственик на модна къща Beyond и рекламно лице на редица брандове в социалните си мрежи.

26 Бойко Кръстанов


Актьор | години: 34


Звездата от сериала „Съни бийч“ по bTV се завърна и във втората част на лентата „Завръщане“. На театралната сцена участва в премиерната постановка „Дишай“, както и в още редица познати и любими представления. Кръстанов е част от проекта „Поетите“ и е рекламно лице на Техномаркет.

През пролетта на 2023 г. се очаква новият филм „Платформата“, в който участва заедно с Китодар Тодоров.

27 Ники Илиев


Режисьор и продуцент | години: 41


Втората част на филма „Завръщане“, в която Илиев е актьор, режисьор и продуцент, привлече над 80 хил. зрители в киносалоните и по време на лятното турне из България и Европа. През изминалата година той режисира част от епизодите в сериала „С река на сърцето“ по „Нова“ и участва във филма „Ботев“. Рекламно лице на Teodor.

28 Теодор Ушев


Артист и режисьор | години: 54


Най-успешният български аниматор влезе в света на игралното кино с пълнометражния филм „Ф1.618“. Режисьорският дебют на Ушев за утопичната реалност на биотитаните се радва на огромен интерес. В края на 2022 г. на голям екран излезе и документалният филм за него „Теодор Ушев: Невидимите връзки“.

29 Васко Василев


Музикант | години: 52


Концерт-майсторът на Кралската опера в Лондон успя да реализира две музикални обиколки в България – лятно турне на открито и акустично декемврийско турне, по време на които раздаваше автографи и на фотокнигата си „Васко Василев зад сцената“. Заедно със своята група фламенко музиканти Василев направи поредица от концерти и в Австрия и Испания. Партнира си успешно в проекти с FiBank и Ford.

30 Владимир Ампов–Графа


Музикант и продуцент | години: 44


Пет нови парчета, чешка версия на песента „Моменти“, концерт в Лондон и лятно акустично турне в България са само част от проектите на собственика на Monte Music. Графа е автор на песента към новия сериал на bTV „Мен не ме мислете“. Участва в рекламната кампания на ProCredit Bank.

31 Криско


Музикант | години: 34


През изминалата година рекламната кампания на Efbet вкара Криско във всеки рекламен блок по телевизиите, а песните му го отведоха на стотици сцени в България и в Европа. Един от най-активно концертиращите изпълнители създаде четири нови парчета. Криско е музикален продуцент и на други изпълнители и част от лейбъла Facing the Sun.

32 Юлиан Вергов


Актьор  години: 52


Той бе отново жури в „Като две капки вода“ по Нова тв, а филмът „Петя на моята Петя“ с негово участие събра над 90 хил. зрители в киносалоните. Актьорът получи „Аскеер“ за поддържаща мъжка роля в „Народът на Вазов“. Заедно с дъщеря си участва в рекламен минисериал на Dominos Pizza, продуциран на Братя Чучкови, включи се и в благотворителна кампания на Esthederm.

33 Орлин Павлов


Актьор и музикант | години: 43


Той стана част от проекта „Пеещи артисти“, което може би най-добре обобщава професионалните му успехи през изминалата година: главна роля в сериала „Лъжите в нас“ по Нова тв и във филма „Завръщане 2“, където заедно с Орлин Горанов изпълнява и песента за саундтрака. Участва в мюзикъла „Клетниците“, посланик е на редица благотворителни кампании и рекламно лице на Ariel Pods.

34 Владимир Карамазов

Тв водещ и актьор | години: 43


Водещият на Survivor по bTV направи знакова роля в постановката „Опашката“ по едноименния роман на Захари Карабашлиев, за която получи „Икар“ за главна мъжка роля. Той участва и в продължението на сериала „Дяволското гърло“. Актьорът се развива успешно и във фотографията.

35 Дара


Музикант | години: 24


Младата изпълнителка за втора поредна година сяда на менторския стол в „Гласът на България“, като през 2022 г. участник от нейния отбор стана победител. В началото на годината Дара издаде първия си студиен албум „Родена такава“, а няколко месеца по-късно грабна и приза „Жена на годината“ на сп. Grazia в категория Музика.

36 Иво Аръков


Актьор | години: 34

Звездата от сериала „Съни бийч“ доразвива интересния си персонаж и във втория сезон на поредицата. Той беше ководещ на предаването „Мармалад“ заедно с Радост Драганова, а сега е екранна половинка на Александра Сърчаджиева в „Животът по действителен случай“. Участва в редица театрални представления, както и в шоу спектакъла „Хотел Шест звезди“. Можем да го видим и сред каста на американската продукция „Принцеса“.

37 Александра Сърчаджиева


Актриса и тв водеща | години: 39


С биографичния си спектакъл „На живо“ направи лятно турне в България и специални представления в Лондон, а постановката ѝ донесе „Аскеер“ за моноспектакъл. На голям екран можем да гледаме Сърчаджиева във филма „Изкуството да падаш“, а от есента на 2022 г. е водеща на предаването „Животът по действителен случай“ по bTV.

38 Александър Сано


Актьор | години: 45


Ролята му във филма „В сърцето на машината“ му донесе номинации за няколко международни и български награди. Сано е част от италиански и френски сериали, а през пролетта влезе в музикалното реалити „Като две капки вода“ като един от участниците.

Включва се в благотворителния концерт на УНИЦЕФ „Големите малки“, рекламно лице на Bet365.

39 Захари Бахаров


Актьор | години: 43


Главна роля във филма „Шекспир като улично куче“ (филмът спечели голямата награда „Златна роза“); участие в „Мисията невъзможна 8“ заедно с Том Круз; главна роля в трети сезон на френския шпионски сериал „Отдел Фалшива самоличност“, който се излъчва по БНТ; участие в сръбско-българската продукция „Южен вятър“. Бахаров участва и в сериала „Войната на буквите“ по романа на Людмила Филипова, който все още се снима. На театралната сцена ключовото му представ­ление е „Чамкория“ по романа на Милен Русков.

40 Хилда Казасян


Музикант | години: 52


Редовната усмивка в журито на „Като две капки вода“ и през изминалата пролет вдъхваше кураж на участниците в шоуто. През 2022 г. Хилда Казасян направи целогодишно турне в 32 града в България заедно с Плевенската филхармония, Теодосий Спасов, Васил Петров и други. Макар че се наложи да затвори заведението си „Студио 5“, арменският ѝ ресторант в София продължава да се радва на успех. Рекламно лице на Schweppes.

41 Димо Алексиев


Актьор и тв водещ | години: 39


Водещият на „Игри на волята“ по Нова тв предизвиква не само участниците, но и себе си с разнообразни професионални проекти. Алексиев участва във филмите „Блок“ и „Дани.Легенда.Бог“, снима се в предстоящия сезон на „Дяволското гърло“, озвучава анимацията „Лигата на суперлюбимците“, играе в театъра и се снима в рекламите на 8888 и SDI.

42 Захари Карабашлиев


Писател | години: 54


Авторът на романа „Опашката“ получи награда „Аскеер“ за най-добър спектакъл по едноименния му роман и две литературни награди. В момента се играе нова негова пиеса – „Талант“. Главният редактор на издателство „Сиела“ зае поста главен драматург на Народния театър през юли 2022 г., но след скандалите в края на годината се оттегли.

43 Камен Донев


Актьор и режисьор | години: 51


Донев постави на театралната сцена авторския спектакъл „Уют“ по едноименния си филм от 2019 г., а през пролетта направи премиера на новия си спектакъл „Лекция № 3 Възгледите на един учител за силата на словото“. На театралния фестивал „София Моно“ цели пет негови спектакъла имаха своите срещи с публиката, сред които и моноспектакълът на Албена Колева „Мартин, Дончо и майка ми“ по текст на Донев.

44 Алберт Попов


Скиор | години: 25


Най-добрият български скиор в алпийските дисциплини Алберт Попов постигна четвъртото място в слалома от финалите на Световната купа във френския курорт Мерибел, което е и най-доброто му класиране в кариерата му. Попов завърши на 21-во място за малката Световна купа в слалома и 57-и в генералното класиране.

45 Михаил Билалов


Актьор и тв водещ | години: 57


Водещият на „Стани богат“ по bTV е любимец на публиката и с превъплъще­нията си на театралната сцена. Комедийният му моноспектакъл „Бум-бум“ се радва на голям интерес в цялата страна и зад граница. От януари пък предстои да го гледаме в новия сериал на БНТ 1 „Вина“ с режисьор Виктор Божинов.

46 Орлин Горанов


Музикант и тв водещ | години: 65


Водещият на „Последният печели“ по БНТ1 пусна три нови видеоклипа, записа дует с Орлин Павлов към филма „Завръщане 2“, реализира турне с проекта „Пеещи артисти“, както и поредица от концерт-спектакли с ансамбъла по художествена гимнастика. Участва в мюзикълите „Човекът от Ла Манча“ и Mamma Mia.

47 СкандаУ


Музиканти


С три нови парчета (около 4 млн. гледания в YouTube), два подкаста („При Тото“ и ГОСPODCAST) с въпроси на живо и продажба на билети за представления и рекламни продукти, които продават през сайта, музикантите от „СкандаУ“   намират своето заслужено място в класацията.

48 Владо Пенев


Актьор | години: 64


Майсторството на актьора видяхме в сериала „Лъжите в нас“ по Нова тв и във филма „Раят на Данте“. На театралната сцена можем да го гледаме в „Орфей“, „Великденско вино“, „Една испанска пиеса“ и други. През пролет­та представи „Калигула“ в Япония.

49 Димитър Бербатов


Футболист Ю години: 41


Бербатов зае престижното девето място сред най-доб­рите играчи на „Байер“ (Леверкузен) за всички времена в класацията на вестник „Билд“. Бившият нападател на „Манчестър юнайтед“ игра в благотворителния мач между ветераните на червените дяволи и „Ливърпул“.

Бербатов продължава да води опозицията срещу президента на Българския футболен съюз Борислав Михайлов. Той беше избран за президент на БФС единодушно от 76 клуба на конгрес, организиран от самия Бербатов. Събитието се проведе в деня и на мястото на конгреса, който БФС свика, но впоследствие отмени.

50 Ралица Паскалева


Актриса и продуцент | години: 33


Водещата на „Игри на волята“ по Нова тв тази година се впуска в ново предизвикателство – преподаване на актьорско майсторство в школата „Нов театър“. Тя е рекламно лице на Lenor и озвучава анимационния филм „Лигата на суперлюбимците“.

51 Иво Димчев


Музикант и артист | години: 46


Един от най-провокативните артисти в шоубизнеса участва във филма на Теодор Ушев „Ф 1.618“. Димчев е автор и на музиката към филма „Жири“, където също участва. Артистът поставя и първи самостоятелен мюзикъл In Hell with Jesus с премиера във Виена, който се играе в България и някои европейски държави. Съвременното изкуство на Димчев включва още селфи концерт на фестивал във Флоренция и картини в изложба в Париж.

52 Яна Маринова


Актриса | години: 44


През есента гледахме актрисата в новия сериал на Нова тв „С река на сърцето“. Тя участва още във филмите „Чудовища“ и „Игра на доверие“, както и в постановките „Куци ангели“, „Любовни писма“, „Спусък“, които представят пред публика в различни градове на България. Предстои да излезе и американският хорър с нейно участие Prey for the Devil.

53 Николета Лозанова


Инфлуенсър | години: 35


Един от влиятелните създатели на онлайн съдържание е Николета Лозанова. Тя е собственик на бранда за козметика NL Beauty, а през изминалата година на пазара излезе биографичната ѝ книга „Selfmade – Професия икона“, която отново предизвика интерес сред 800-те хиляди последователи, които има в Instagram.

54 Ивет Лалова


Лекоатлет | години: 38


Българската спринтьорка беше избрана в Комисията на спортистите на Световната атлетика. Тя получи най-много гласове сред всички кандидати – 615.  Лалова заяви, че все още не е направила последния старт в кариерата си: „Докато мога, ще се състезавам“, каза спортистката.

55 Слави Панайотов


Влогър и писател | години: 36


Българинът с над 1 млн. последователи в YouTube продължава да изненадва феновете си не само с видеата, но и с книгите, които пише и които са в топ 10 на най-продаваните в България. В края на 2022 г. на пазара излезе новата му книга „50 невероятни места в България“.

56 Ненчо Балабанов


Актьор и тв водещ | години: 42


Той бе ководещ на реалити предаването „Звездите в нас“, участва в сериала All Inclusive, водещ е на онлайн предаването „Господари на Уеба“. На театралната сцена си партнира с Алекс Раева в „На къс повод“. Създава собствени музикални парчета и подкрепя различни благо­творителни каузи.

57 Миро


Музикант | години: 46


Дуетът му с младата изпълнителка Алма „Повече“ се превърна в истински поп хит, който оглави класациите на българските радиостанции. През годината Миро записа още дуети с Койна Русева и с Павел. На наградите на БГ Радио грабна призовете за Изпълнител и Албум на годината.

58 Виктор Стоянов


Инфлуенсър и модел | години: 32


Звездата от „Ергенът“ по bTV успя да се възпол­зва от бързата слава, като стартира собствена линия тениски с ключовата му реплика „Много мило“, стана рекламно лице на Samsung Galaxy и обяви, че започва да пише книга със съвети към мъжете.

59 Катерина Евро


Актриса | години: 66


Най-забавният член в журито на „България търси талант“ стана част от проекта „Пеещи артисти“, с който възродиха песента към „Оркестър без име“ и направиха турне в България. В социалните мрежи се изявява като успешен инфлуенсър.

60 Михаела Филева


Музикант | години: 31


Три нови песни, лятно турне, роля в сериала „Мен не ме мислете“, солист в „Уестсайдска история“ със Софийската филхармония и Есмералда в рок мюзикъла на Операта в Стара Загора – с всичко това може да се похвали Михаела Филева. Тя е рекламно лице на Oral B и ProCredit Bank.

61 Наум Шопов


Тв водещ и инфлуенсър | години: 29


Шопов вече приключи със снимките на втория сезон, на „Ергенът“, на който отново ще бъде водещ. Той е един от най-активните и успешни инфлуенсъри, разработва платформата за търсене на работа „Имам човек“, а в подкрепа на Българската Коледа организира инициативата „Ангелски гледки“.

62 Диляна Попова


Актриса и модел | години: 41


Втората част на филма „Завръщане“ на Ники Илиев отново завъртя Диляна Попова в актьорската вихрушка на филма. Тя продължава с изявите си пред камера с новия филм, в който участва – „Аферата Пикасо“. Звездата е активен инфлуенсър в социалните мрежи.

63 100 кила


Музикант | години: 39


Явор Янакиев-100 кила получи отличие на церемонията „Достойните българи“, защото с неговата фондация „100 слънца“ подпомага момиче да замине да учи в базата на НАСА в САЩ. Рапърът развива и собствена платформа за абонаментно слушане на музика.

64 Асен Блатечки


Актьор | години: 51


Истински театрален маратон за актьора с постановките, в които участва – „Вечеря с приятели“, „Нашата голяма френска сватба“, „Ревност“, „Омразна любов“, „Хайде да убием Матилда“ и др. Блатечки се изявява и като режисьор.

65 Китодар Тодоров


Актьор | години: 48


През изминалата година актьорът направи запомнящи се превъплъщения в черната комедия „Жълт олеандър“ и във филмите „Завръщане 2“, „Късата клечка“ и „Ф 1.618“. Забавлява ни с рекламата на бира „Ариана“, а в онлайн пространството развива успешно гейминг канала KITOGAMING.

66 Ирина Тенчева


Писател и инфлуенсър | години: 45


Станала популярна в онлайн пространството с кулинарните си умения и с лайфовете с десетки хиляди последователи, през изминалата година Тенчева издаде кулинарната книга „Ритуали от моята кухня“. Заедно с „Фантастико“ реализира видеопоредицата „Неделна супа за душата“. Собственик на заведението Irituali.

67 Натали Трифонова


Тв водеща | години: 31


Красивата синоптичка на bTV и водеща на предаването CoolT скочи в още едно ново предизвикателство – геймърско предаване по bTV Action. Усмивката на Трифонова забелязахме и в рекламна кампания на Kaufland.

68 Силвия Аздреева


Алпинист и мотивационен лектор | години: 36


Тя е първият българин, стъпил в два последователни дни на Еверест (8848 м) и на четвъртия най-висок връх – Лхотце (8516 м). Основава фондация „Заедно към върха“, с която насърчава жените и подкрепя спорта.

69 Михаела Маринова


Музикант | години: 24


Втори самостоятелен албум „До безкрай“, два нови видеоклипа, много концерти в цялата страна белязаха отминалата година за Михаела Маринова. Тя бе и част от изпълнителите в голямото турне на Coca-Cola в цялата страна.

70 Белослава Хинова–Бел


Модел | години: 19


Най-успешният български топмодел през изминалата година продължава своя успешен поход в света на висшата мода с ревюта за Dior, Chanel и Dolce&Gabanna.

Белослава Хинова присъства с модни фотосесии на страниците на някои от най-големите фешън издания.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram