Супа топчета – подробна технология на приготвяне в помощ на начинаещите в кухнята

Супа топчета е класика в българската кухня. За всяка начинаеща домакиня идва моментът, в който трябва да се изправи пред тази висока летва J. И въпреки че в приготвянето и няма нищо сложно, много често, когато нямаш кулинарен опит, това е плашещо предизвикателство. През близо двадесетгодишният ми семеен живот съм направила доста такива супи и днес ще споделя моята рецепта и технология за всички начинаещи кулинари, като отдам почит към традициите.
Приготвена добре,  тази супа е вкусно и питателно ястие.

Необходими продукти за 4-5 порции

1глава стар лук
1 морков
300 г кайма
1 зелена чушка(може и червена, но ще се отрази на вкуса)
4 с.л. ориз
2 л вода
3 с.л. брашно
1 жълтък
2с.л. кисело мляко
60 мл олио
черен пипер
1 ч.л. суха чубрица
1/2 връзка магданоз
сол

За да получим хубав цвят на супата е важно да задушим моркова в малко мазнина. По този начин каротинът, който се съдържа в морковите, става по-лесно усвоим за организма.
И така – в подходяща тенджерка изсипете олиото, загрейте леко и прибавете настъргания морков заедно с 1-2 с.л. вода. Така ще избегнете запържването. Разбърквайте постоянно, докато мазнината се насити в хубав оранжев цвят. Сега прибавете нарязаните на ситно лук и чушка и  още малко вода отново с тази цел – да не запържваме. Когато зеленчуците омекнат и останат почти на мазнина, добавете 2 л. вода и оставете течността да заври.
 През това време омесете добре каймата с 1/2 ч.л чубрица, малко сол и черен пипер. (Ако приготвяте супата за деца, може да пропуснете черния пипер). Понякога към каймата добавям 2 с.л. ориз, но това не е задължително.
В плитък съд сложете 3-4 с.л. брашно. С мокри ръце от омесената кайма оформете малки топчета и ги  пускайте в съда с брашното. Периодично овалвайте топчетата с брашно като разклащате съда в кръг.
Измийте ориза в цедка много добре. Прибавете сол във врящата вода и започнете да пускате топчетата едно по едно. Добавете и ориза. Когато топчетата изплуват на повърхността прибавете 1/2 ч.л. чубрица. Варете супата до омекване на ориза като периодично разбърквате.
За да се получи хубава консистенция на супата, трябва да се направи застройка. Така ще се подобри и външният и вид. За тази цел разбийте добре 1 жълтък в 2-3 с.л. кисело мляко.

Отдръпнете готовата супа от котлона, изчакайте да спре варенето  и при постоянно разбъркване добавете 2-3 черпака гореща течност към млечната смес. За да не се пресича застройката от значение е да се използва само жълтък, а не цяло яйце, както и бързото разбиване с тел или вилица при прибавянето на горещата течност. Изсипете затоплената млечна смес на застройката при супата отново при енергично разбъркване. Накрая добавете нарязания магданоз.
Добър апетит!

Автор: Нели Колева https: http://hranatazadushata.blogspot.com

Нели  Колева е от Казанлък. Завършила е българска филология и работи като учител няколко години. Днес тя е далеч от сферата на образованието и е ангажирана с работата си в семейния бизнес, който съпругът и създава.  През март 2011г. слага  началото на  блога си „Храна за душата“ (Food for the soul), в който тя обединява интересите си в областта на фотографията  и кулинарията.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram