Руло с тиквички, моцарела, пресни билки и сушени домати

Рулото от тиквички е прекрасно и лесно лятно ястие. Приготвя се бързо, пълнежът търпи многообразни импровизации и най-важното – много е вкусно. Това е чудесен начин да разнообразим менюто си. Акцентите в тази рецепта са пухкавият блат и ароматната плънка. Рулото е вкусно както топло, току що извадено от фурната със стичаща се от него моцарела или кашкавал, така и студено, на следващия ден, поело напълно свежия аромат на пресни билки.

От това количество ще получите едно голямо руло, половината от което ще стигне за вечеря или обяд на 4 човека. Другата половина може да хапнете на следващия ден в студен вариант.

Необходими продукти :
За блата:

2 пресни тиквички
3 яйца + 2-3 белтъка
1ч.ч брашно
1 равна ч.л. бакпулвер
4 с.л. кисело мляко
1/2 връзка пресен копър
3 скилидки чесън
1 ситно нарязана(най-добре в блендер) глава лук
1/2 ч.л. сол, черен пипер

За пълнежа:

250г прясна рикота
250 г настъргано бяло саламулено сирен
200г моцарела
5-6 сушени домата
5-6 стръка пресен риган
5-6 стръка пресен лимонов босилек
сол на вкус, черен пипер

Начин на приготвяне:

Тиквичките се настъргват и се оставят настрана. Лукът и чесънът се пускат в блендера до възможно най-голямо наситняване. Разбиваме яйцата заедно с млякото и прибавяме към тях брашното, смесено с бакпулвере, черен пипер и сол. Отделно разбиваме белтъците на сняг. Изстискваме леко отделените настрана тиквички и заедно с лука, копъра и чесъна ги прибавяме към яйчено-брашняната смес. Разбъркваме добре и накрая прибавяме разбитите на сняг белтъци като бъркаме с шпатула отгоре надолу със загребване до получаване на лека въздушна смес.
Застиламе тавичката на фурната с хартия за печене и я намазваме с 3-4 с.л. олио. Изсипваме равномерно сместа и печем на 180 градуса в предварително загрята фурна около 25-30 минути до порозовяване.
Докато блатът се пече приготвяме плънката като смесваме рикотата, настърганото сирене и моцарелата, солта, черния пипер, пресните билки и сушените домати. Ако използвате сушени домати в зехтин, ги нарежете на малки парченца и добавете в млечната смес. Ако използвате сухи домати от пликче, ги накиснете предварително в малко гореща вода и зехтин, за да поомекнат.
Извадете изпечения блат, обърнете го върху подходяща повърхност и внимателно отстранете хартията за печене. Намажете го равномерно с плънката още докато е топъл. Завийте внимателно на стегнато руло. В този вид ястието е готово за консумация. Друг вариант е да го поръсите с малко моцарела или кашкавал и да запечете за 4-5 минути във фурната на програма грил. Поднесете с млечно-чеснов сос и прясна салата от домати.

Добър апетит!

Автор: Нели Колева https: http://hranatazadushata.blogspot.com

Нели  Колева е от Казанлък. Завършила е българска филология и работи като учител няколко години. Днес тя е далеч от сферата на образованието и е ангажирана с работата си в семейния бизнес, който съпругът и създава.  През март 2011г. слага  началото на  блога си „Храна за душата“ (Food for the soul), в който тя обединява интересите си в областта на фотографията  и кулинарията.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram