Полицай клонира кучето си

Когато кучето на Джон Мендола било диагностицирано със смъртоносен вид рак, той решил да му направи клонинг.

Мендола е пенсиониран полицай от службата в Ню Йорк. Веднъж през 2006 година по време на дежурство открива  треперещо кученце. Още от първия момент животното печели сърцето му и той го пребира у дома след края на смяната.

“Това беше най-доброто нещо, което съм правил през живота си”, казва 52-годишният мъж.

Намереното женско куче се оказва от ценната порода Цанг Арсо. Джон я кръщава Принцеса, а нейният характер се оказва весел и игрив, особено обича да си играе с деца.

След десет години – през 2016 г, когато ветеринарният лекар  му съобщил лошите вести за здравето на кучето, Мендола незабавно се свързал с тексаската компания Viagen Pets and Equine, която се занимава с клониране на кучета и котки. Това е единствената фирма в САЩ, която извършвала този тип дейност.

Но откъде тази фотористична идея хрумнала на Джон? Оказва се, че мъжът гледал южнокорейски документален филм по темата. В него се разказвало за компания, която клонирала куче през 2005 година, пише BBC.

От Viagen взели проба от биологичните тъкани на Принцеса преди тя да умре през 2017 година. От този генетичен материал, с помощта на куче сурогатна майка, се родили две кученца, които носили гените на починалия домашен любимец на Джон.

Мендола ги нарекъл съответно Принцеса Ариел и Принцеса Жасмин. “Окраската, козината, всичко е почти същото, дори маниерите”, разказва Джон.

“Нали знаете как кучетата стават и се разтръскват цялото си тяло? И двете го правят по същия начин като Принцеса”, добавя той.

Клонирането на животни е спорен акт, чиято популярност расте, въпреки високата цена. От компанията разказват, че клонират все повече животни всяка изминала година, откакто отворили бизнеса си през 2015 г.

Цената за повечето хора е далеч от определението “достъпна”, но някои звезди с охота са готови да я платят. Компанията взема $50 000 за клонинг на куче, $30,000 за котка, а за кон – $85,000.

Цената за повечето хора е далеч от определението “достъпна”, но някои звезди с охота са готови да я платят.

Например Барбара Стрейзанд споделя, че е използвала услугите на компанията, за да клонира кученца от починалото й куче Саманта.

Междувременно някои организации споделят притесненията си за сектора. Например някои научни проучвания изразяват тезата, че клонираните животни са по-склонни към заболявания.

Други критици отбелязват високия ръст на несполучливи случаи – много от клонингите не се раждат здрави. Проучване от 2018 година на Колумбийския Университет в Ню Йорк определя успеха на подобни интервенции на едва 20%. Това значи, че са необходими значителен брой сурогатни майки, за да се извършат повече опити.

Пени Хаукинс, експерт по хуманно отношение към животните, споделя че може да болезнено и стресиращо за женските животни подлагани процедурите. Яйцеклетки се извличат за дарявяае, а други са подлагани на сурогатна бременност. В същото време клонирано животно никога няма да бъде точно копие на истинския домашен любимец, особено когато става въпрос за поведението.

“Има много неща, които не са единствено ДНК, клонираните животни ще имат различен жизнен опит, което ще доведе и до по-различен характер”, допълва Хаукинс.

Дори представители на Viagen съобщават, че една 25% от характера на клонинга идва от неговия предшественик.

“Трябва да насочваме всеки, който търси нов домашен любимец, който да стане част от семейството им, към някое от хилядите животни в спасителните центрове, което търси дом завинаги”, казва Хаукинс.

Активистката за правата на животните Елиса Ален също съветва хората да осиновяват, а не да клонират.

“Животинските характери, поведение и същност не може да се прекопират ”, казва тя. „И когато осъзнаеш, че има милиони прекрасни, мили кучета и котки, захвърлени в приютите и други, умиращи по ужасен начин, разбираш, че с клонирането тази криза се задълбочава”, казва Ален.

 Не липсват и хора, които оправдават процедурата.

Междувременно обаче някъде в Ню Йорк Джон и неговите кучета са живи, здрави  и се радват на компанията си.

Преди Принцеса да умре мъжът осиновил улично куче на име Бейб. Когато той довел за пръв път клонираните си домашни любимци у дома, тя ги подушила и припознала. „Бейб страдаше за Принцеса. Тя ги помириса и беше щастлива. Те са Принцеса”, казва Джон.

Бейб ненадейно умряла преди година – но Джон вече се е подготвил. Той пази нейния генетичен материал.

Глас нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram