„Очи, големи като плочи“ – един проект, почитащ възрастните хора

„Очи, големи като плочи“ е продължаващ съвместен проект на Каролине Хьорт от Норвегия и Рита Иконен от Финландия. Това, което двете започват като игра с герои от скандинавския фолклор, се превръща в непрекъснато търсене на връзката на модерния човек с природата и неговата принадлежност към нея. Името на проекта идва от история в норвежкия фолклор разказваща за куче с големи очи (според някои трол), което живее под един мост, което има хем любопитен, хем леко плашещ поглед. Именно това усещане за любопитство и мистериозност се опитват да постигнат в своя проект двете скандинавки.

Каролине и Рита създават своята фотографска серия в сътрудничество с възрастни хора, имали най-различни професия и занимания в живота: фермери, риболовци, пастири на елени, зоолози, водопроводчици, домакини, оперни певци, художници, учени. дори 90-годишни парашутисти.

От 2011 г. двете съвременни артистки са снимали възрастни хора в Норвегия, Финландия, Швеция, Гренландия, Япония, Франция, Исландия, Великобритания, САЩ , Чехия, Южна Корея. Всяко изображение в серията представлява самотна фигура насред природния пейзаж като човекът е облечен в елементи от заобикалящата го среда. Не се дава информация нито за времето, нито за мястото. Тук природата действа едновременно като съдържание и контекст.

Хората често се чудят защо Каролине и Рита снимат възрастни хора в своя проект. Това, което е впечатлило творческия тандем е отношението, издръжливостта, житейските преживявания на тези хора, както и огромното им любопитство към новото.

Като участници в съвременното общество, възрастните хора, заедно с творческия тандем, насърчават преоткриването на различни демографски групи, които често са определяни като маргинализирани или дори като стереотипно клише. Именно от тази гледна точка, проектът „Очи, големи като плочи“ се опитва да генерира нови виждания за това кои сме ние, към какво принадлежим и къде е нашето място.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram