Олимпиеца попада на „kurve“, докато доказва, че Земята е плоска

Ако историята изобилства от щури идеи, една от тях принадлежи на Тодор Йончев-Олимпиеца. В сферата на куриозите в летописа на периодичните издания по света, Йончев оставил своя дан. Изцяло негова рожба е списанието „Светлина и мрак “ /1902-1903 г./.

Авторът му се нагърбил с изумителната задача чрез поредица от негови собствени статии да докаже, че…Земята не се върти Той наостря перото, за да обори Галилей и Джордано Бруно. За година издава пет броя. Докато със замах доказва тезата си, попада на термина „kurve“, но не се стъписва, а отбелязва под черта: „Занапред вместо думата „курва“, която на наш език значи друго нещо, ще употреблявам думата „кривулица“. Вдига се шумотевица, Йончев е осмян.

Няма аналог в света неговата скромна периодика „Светлина и мрак“. Можем да я наредим само до образци от 19 век, като вестника на просяците в Париж, вестника на слугините в Лондон или до този в Атина, списван изцяло в стихове.

И не само, у нас също има няколко периодични издания, чудати и не по-малко куриозни.Тодор Йончев-Олимпиеца оглавява българската делегация на Първите съвременни олимпийски игри през 1896 г., има десетки други сериозни заслуги за развитието на просветата, спортното и кооперативно дело.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram