Нос Калиакра и неговите загадъчни тайни

Не може да дойдете по северното Черноморие и да не отидете на нос Калиакра. Уникалното природно образование привлича като с магнит както любителите на природата, защото е безспорен фаворит със своя пурпурен цвят на скалите, така и тези, които искат да се потопят в света на мистиката и легендите, защото пази и днес тайни за придворни коварства и магия. Дори и днес в технологичното ни време, когато се прекрачи портата на бастиона на деспот Добротица – крепостта на нос Калиакра, човек се потапя в отминалите времена и като че ли усеща движението на тежката сърма от дрехите на знатните дами и чува подрънкването на оръжията на мъжете.

Врязал се като клин на два километра навътре в морето, носът затваря голям подковообразен залив, където често играят цели стада делфини. Изгледът към него става още по вълшебен, когато бъде осветен от 98 прожектора и 30 мощни лампи. Природният и археологически резерват Калиакра, обявен през 1960 г., заема 687,5 дка и включва диви степи и впечатляващи крайбрежни скали, високи до 70 м. Растителният свят наброява повече от 400 вида. От тях 47 са редки застрашени и ендемити. Тук гнезди аристотелевия корморан.

Всеки от посетителите му и днес, се потапя в историята на Добруджанското деспотство и вижда жилищата и църквите на средновековните владетели, които са били равни на Венеция и Генуа.

Мистиката на носа като с магнит привлича любопитството на малки и големи. Една от легендите разказва, че парчето земя е Божие дело, когато Всевишният помагал за спасението на св. Никола. Друг мит препраща към мрачните дни на робството и разказва за името на носа – Каликра. Красива девойка и нейните приятелки скочили от стръмните скали, за да не попаднат в плен на поробилетя. Не са един и двама търсачите, които се гмуркат из подводните пещери в основите на носа в търсене на съкровището на Лизимах – легендарният пълководец на Александър Македонски, за който се смята, че именно на това място е скрил несметни богатства, които заграбвал от Персия. А ако надвечер се загледате към хоризонта, докато лицето ви е брулено от морския бриз, може и да чуете тътена на оръдията от епичната битка между армадата на адмирал Ушаков и турската флотилия.

И днес пурпурния нос разказва своите легенди.

Про нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram