Никога не пийте тези течности на празен стомах


Много хора започват деня с чаша горещ чай или кафе. Но дали това е здравословен навик? Оказва се, че има напитки, които не бива да се пият на празен стомах. Те имат лош ефект върху храносмилателната система, а освен това предизвикват киселини. Какво не трябва да се пие на празен стомах?

Газирани напитки

Газираните напитки, въпреки че са сладки и бързо утоляват жаждата ви, не са подходящата напитка веднага след събуждане. Защо не трябва да ги пиете на празен стомах? Те съдържат голямо количество захар, която не е полезна за здравето ни. Освен това съединението натоварва панкреаса и черния дроб, допринася за развитието на кариес и отслабва зъбите. Ефектът на газираните напитки не е безразличен и за стомаха. Съдържащият се в тях въглероден диоксид, смесвайки се със стомашните киселини, предизвиква гадене и подуване на корема.


Цитрусов сок

На пръв поглед изглежда, че консумирането на цитрусов сок сутрин е само по себе си здраве. Истината е малко по-различна: когато се пие на празен стомах, тази напитка дразни стомаха. В по-лоши случаи може дори да предизвика рефлукс или лошо храносмилане. Киселината в сока е особено вредна за хора, страдащи от гастрит. По-полезно е тази напитка да се пие разредена с вода в съотношение 1:2. Тогава консумацията ѝ сутрин ще е полезна за организма.

Кафе

Много хора не могат да си представят сутринта без ароматно кафе. За съжаление консумацията му на празен стомах е много нездравословна. Защо да не го пиете на празен стомах? На първо място тази напитка повишава нивото на кортизола в кръвта. Това е хормонът, отговорен за регулирането на нивата на стрес в организма. Резултатът може да бъде влошаване на настроението или ускорен сърдечен ритъм. Пиенето на кафе на празен стомах допринася за дразнене на стомашната стена и неприятни симптоми като гадене.

Чай

Чаят има диуретичен ефект и пиенето му на празен стомах не е препоръчително. Той може да предизвика дехидратация на организма, който има по-голяма нужда от вода рано сутрин. Това състояние причинява замайване и чувство на умора. Освен това чаят нарушава киселинно-алкалния баланс в стомаха. Това допринася за лошото му функциониране и нарушава метаболитната дейност.

Алкохол

Пиенето на алкохол на празен стомах има много лош ефект върху здравето. Празният стомах абсорбира алкохола по-бързо, което допринася за внезапно повишаване на кръвното налягане. Освен това по този начин много по-лесно може да настъпи алкохолно отравяне и увреждане на черния дроб, сърцето или бъбреците.

Замразени напитки

Какво се случва, когато се изпие ледено кафе или друга напитка на гладно? Това може да причини много проблеми на храносмилателната система. Раздразнената стомашна лигавица забавя нормалните храносмилателни процеси. По-добре е да започнете деня с чаша хладка вода, за да стимулирате метаболизма./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram