Месецът на Овена: Наръчник за смелостта


Пролетта вече е тук – макар и пейзажът да е зимен, тайнично знаем, че идват по-дълги дни с топли слънчеви лъчи. Светлината днес е не само жизнено необходима за тялото и психиката ни, но и метафора на надеждата, че ще излезем от „зимата“ на несигурността и тревогите. Астрономическата пролет е подкрепена от астрологично събитие, което всяка година пристига с послание – навлизането на Слънцето в знака на Овена. Събуждащ, търсещ, витален – той поставя ново начало на цикъла, който ръководи природата и импулсите ни. Затова и днес ни се иска да направим точно това. Да се събудим и да скочим смело в ежедневието, в преследването на мечтите и утвърждаването в реалността! Месецът на Овена до голяма степен ни връща именно към силата на личността и умението да бъдем тук и сега. В последно време се обръщаме към общността, духовните практики и науки за самопознание, чрез които може да открием себе си. Огненият знак обаче очаква да се свържем със своя Аз чрез приключението, смелостта и импулса. Защото ние сме тези, които могат да изградят своя свят. Дали по пътя ще има грешки? Вероятно да. Но това ще е нашият безценен опит. Нека заедно разгледаме разберем как да работим с ресурсите на Овена.

Да пожелаем най-доброто за себе си

Да се научим да искаме най-доброто за себе си може да бъде предизвикателство в среда, която ни учи да бъдем съобразителни и да отстъпваме правото на другия. Границата от първичното поведение и егоизъм до умението да послушаме сърцето си и да се преборим за своето е тънка. И тук трябва да разпознаем вибрациите на Овена, които ще заработят спрямо нашето развитие и осъзнатост. Огнената стихия вярва, че има изконното право да притежава най-доброто. Сякаш, каквото и да се случва, животът ще поднесе приятна изненада, а хубавото е наблизо. Сега имаме възможност да вземем частица от тази енергия и да я използваме в своето ежедневие.

Не забравяйте, че един от най-важните закони на пространството е да вярваме, че заслужаваме  – независимо дали говорим за любов, финанси или друга ценност. Често това звучи като клише, но спомнете си за онези малки моменти /с дългосрочни последствия/, в които вътрешните бариери са ви саботирали да надскочите себе си.

Силна индивидуалност

Работете над своята индивидуалност. Бъдете лидер в своите решения. Често това не се харесва на останалите, а ако сме склонни към комформизъм задачата става още по-трудна. Да имаме свое мнение може да не е лесно, но е смело и достойно. Дори и в началото да се налага да излезете от зоната на комфорт, с времето и практиката ще става все по-лесно. Първо: ще научим, че останалите невинаги реагират толкова бурно, колкото в нашето съзнание. Второ: краткият дискомфорт ще си струва заради дългосрочното удовлетворение от решението.

Вяра в собствените сили

Да утвърдите себе си означава и да подобрите самооценката си. Когато следваме собствените си желания, ние намаляваме шанса да развием невроза, депресия или най-малкото ниско самочувствие /което също не е за подценяване/. Казвайте по-често „да“ на себе си и на своите планове. Напишете на лист хартия кои са вашите умения, за които искате да се зачетете днес. Не е нужно да бъдете твърде избирателни като слагате единствено пряко приложими умения. Обърнете внимание на всички онези качества, които правят вашия живот и този на останалите приятен и интересен. Използвайте месеца на Овена, за да се свържете с енергията, която да ви вдъхне тази необходима увереност.  

Смелостта да послушате себе си

Да рискуваме може да бъде трудно и страшно. Възхищаваме се на онези, които правят стъпката, променила живота им, но самите ние се изправяме пред хиляди въпроси, когато трябва да направим нещо подобно. И тук ще спомена Овена – често той няма необходимите знания или опит, но си казва „И какво от това? Ще се науча!“. И колкото и невероятно да звучи, оказва се, че това наистина работи. Защото най-трудна е първата крачка – да започнем нов проект, да се изправим да говорим  пред публика, да се обадим на някого и да признаем чувствата си. А какво ще се случи след това? Няма как да знаем, но едва ли бихме разбрали, ако никога не опитаме. Когато сте изправени пред дилемата дали да предприемете нещо ново или да останете в познатата зона, запитайте се „Какво вече умея?“, а не „Какво не знам?“. Подкрепете себе си, защото е възможно да притежавате много повече качества, отколкото предполагате.

Желая ви успех!/КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram