Леон Витали – дясната ръка на Стенли Кубрик, почина на 74-годишна възраст

Леон Витали – актьорът, който става един от най-близките сътрудници на именития режисьор Стенли Кубрик, почина на 74-годишна възраст, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на семейството му.

Леон е издъхнал в дома си в Лос Анджелис в петък.

Въпреки че Леон Витали често е описван като асистент на Стенли Кубрик, документалният филм „Filmworker“ от 2017 г. на Тони Зиера хвърля светлина върху неговия огромен и до голяма степен недостатъчно признат принос към работата на една от най-великите фигури в киното – от „Сиянието“ до „Широко затворени очи“. ‘

Той прави всичко – от кастинг и обучение на актьори до надзор на реставрации. Витали дори веднъж поставя видео монитор, за да може Кубрик да наблюдава умиращата си котка.

„Някои хора, с които се срещаме, оказват силно влияние в живота ни. Леон Витали беше такъв човек в моя. Артист във всеки един аспект от живота си. Любящ баща и приятел на мнозина“, написа в Туитър актьорът Матю Модайн, който участва във филма „Пълно бойно снаряжение“ на Стенли Кубрик. 

Режисьорът Лий Ънкрич също използва социалната мрежа, за да засвидетелства почитта си: „Съкрушен съм от вестта за кончината на Леон Витали… Мил, скромен, щедър човек и жизненоважна част от екипа на Стенли Кубрик“.

Преди да срещне Кубрик, Витали е изгряващ актьор в Англия с участия в няколко телевизионни предавания. През 1974 г. той прави големия си пробив в киното, когато е избран за ролята на лорд Булингдън във филма „Бари Линдън“. В образа на главния герой се превъплъщава актьорът Райън О’Нийл.

Витали до такава степен е очарован от Стенли Кубрик и неговите похвати, че взима необичайно решение – отказва се от актьорството и се посвещава изцяло на известния взискателен режисьор за повече от две десетилетия.

Следващият му успех с Кубрик е като „личен асистент на режисьора“ на „Сиянието“. 

След смъртта на Стенли Кубрик през 1999 г. Леон Витали е е надзорник на реставрациите на много от филмите на прочутия режисьор. 

БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram